Вучић се састао с мађарском предсjедницом на граници: Заједничка борба против илегалних миграција

Агенције
Foto: Принтскрин

КЕЛЕБИЈА- Предсjедник Србије Александар Вучић започео је данас радну посjету Мађарској сусретом са предсjедницом те земље Каталин Новак на прелазу Келебија - Томпа, гдjе обилазе привремене граничне баријере.

"Ми смо отворени за избjеглице, за људе који пређу границу, више од милион људи из Украјине прошло је кроз Мађарску. Пружамо им огромну помоћ. Има и оних који илегално желе да пређу границе Европе. Притисак илегалних миграната све више се повећава. До данас више од 271.000 случаја илегалног покушаја преласка границе је осујећено. Њихов број је двоструко увећан у односу на претходну годину. Мигранти су све агресивнији. Све више је кријумчара људи",  упозорила је Каталин Новак.

Зато, додалa је, покушава да се ставе на крај илегалним миграцијама не само на границама Србије и Мађарске већ и на јужној српској граници ка Сјеверној Македонији.

Вучић и Новак ће разговарати са представницима различитих граничних служби Мађарске. Планирана је и презентација техничких уређаја и опреме.

Мађарска је још 2015. године поставила баријере дуж границе са Србијом, у дужини од 175 километара, које су у међувремену додатно ојачане.

Представници Србије, Мађарске и Аустрије су у новембру, током сусрета у Београду, потписали Меморандум о сарадњи три земље како би се што ефикасније бориле против илегалних миграција. Тада је договорено и три земље заједнички ангажују већи број полицајаца на граници према Сјеверној Македонији, као и да укључе и значајну опрему, аутомобиле са термовизијским камерама, како би се одбрана од илегалних миграција пребацила на јужне границе.

"Србија не жели да буде паркинг за илегалне мигранте", поручио је тада предсједник Вучић и поручио да је Србија према избјеглицама и према онима којима је тешко увијек имала разумијевања и показивала солидарност и то ће радити и даље.

Истакао је да је број илеганих миграната у Србији готово удвостручен у односу на прошлу годину, као и да најчешће стижу из правца Сјеверне Македоније и Бугарске.

Највећи број миграната у Србију стиже из Авганистана (40 одсто) и Сирије (30 одсто), као и из Пакистана, Бурундија и Марока, навео је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана