Вучић се обратио из Брисела: Курти је дошао са намером да се нешто потписује

ГС
Вучић се обратио из Брисела: Курти је дошао са намером да се нешто потписује

БРИСЕЛ - Предсједник Србије Александар Вучић обратио се јавности након низа састанака са званичницима ЕУ и премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем у Бриселу.

- Имали смо тежак састанак, имаћемо још састанака, 18. би требало да се видимо на територији Северне Македоније, тада ће господин Борељ бити у посети региону. До тада би требало са Лајчаком да причамо о стварима за имплемнтацију - почео је председник Вучић.

Додао је да је у документу ЕУ истакнута неопходност поштовања претходних договора.

- Господин Курти није био спреман да прихвати ЗСО, не знам да ли ће бити у будућности. Надам се да је могуће да постигнемо неке компромисе, али плашим се да ћемо остати заглављени у нечему што је одавно требало да буде испуњено - истакао је Вучић и додао:

“Од свих великих прича, није било ништа посебно, али важно је да смо разговарали”.

- Господин Курти је дошао с намером да се нешто потписује. Договорено је да наставимо да разговарамо. Како год окренете, ЗСО је на првом месту. Плашим се да је то зачкољица. Видео сам да се води кампања против ЗСО, сутра ћу детаљно говорити о томе. Ту постоје 22 принципа који су за нас од пресудног значаја. Ако то неко не разуме, онда не разуме реалност. Ако некоме падне на памет да укине платни промет, ево питам како ћемо да плаћамо плате лекарима, професорима - рекао је Вучић.

“Неко је мислио да ће за један дан да иде потпис?! Па не иде тако. Ово је озбиљан процес. Зато ћу да откажем нека спољнополитичка путовања да бих разговарао са Лајчаком и да бих се спремио за 18”.
Према његовим ријечима у оквиру потписаних принципа ЗСО постоји функција која се тиче здравства, школства, просторних планова...

- Зато сам пажљиво слушао Куртија, али то су обавезе које морају бити испуњене. Не заборавите да је Европски савет 23. или 24, и они желе да имају извештај до тада да ли је нешто постигнуто, и онда ће се у складу са тиме односити према нашим европским интеграцијама, и једних и других - рекао је Вучић и додао да још нема мапе пута, и да на њој мора да се ради.

Да ли је Србија спремна да призна независност Косова, било је питање страног новинара на енглеском језику, на шта је Вучић, такође на енглеском, одговорио:

“Србија је чланица УН, а Косово то није и ми увек подржавао Повељу УН и Устав Србије”.

Подсјетимо, самопроглашено Косово и Србија су у априлу 2013. године договорили Бриселски споразум. Европски приједлог који чека на потврду лидера сматра се најважнијим документом до сада који би требало да води ка свеобухватном споразуму о потпуној нормализацији односа Београда и Приштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана