Вучић: Само је компромис решење за КиМ, народ одлучује

Агенције
Вучић: Само је компромис решење за КиМ, народ одлучује

БЕОГРАД - Предсједник Александар Вучић изјавио је вечерас да је за ријешење питања КиМ потребан рационалан, прагматичан приступ, као и спремност за разговор, како би се нашло компромисно ријешење.

“Потребан је прагматичан приступ, отворена врата за разговор за проналажење решења, потребно је стварање поверења, за шта је потребно време, као и одлучност међународне заједнице да подржи Београд и Приштину на разиличте начине да дођу до решења”, рекао је Вучић вечерас за Јуроњуз Србија.

На питање шта је косовски мит, Вучић је рекао да је мит - ако не видимо да се стварност свакодневно мјења и да ми нисмо у идеалној позицији, као што неријетко желимо себи да представимо, али да, са друге стране постоји други део косовског епа, без кога се не може,а то је вриједност свега што су наши преци урадили.

На питање да ли је мит да Србија полаже право на КиМ, да нико други не полаже то право, Вучић је рекао да је ријешење негдје између.

“Мит је да је све лако и једноставно и да треба само свету да кажемо - склоните се одавде, то је само наше и не треба да разговарамо ни о чему. А, то није лако спојити са реалношћу. Али је мит и да српски народ не полаже никакво право на КиМ. А, негде између треба пронаћи рационално и компромисно решење”, рекао је Вучић.

Србија је спремна за компромис, да разговара о компромису, а народ је тај који ће да одлучи, поручио је Вучић ставове дијалога са Приштином.

Вучић је на питање шта је компромис, рекао да чак и да зна не би рекао, јер до компромисног ријешења треба да се дође на начин да једна и друга стране попуштају.

Упитан да прокоментарише поруку патријарха Профирија на Газиместану да је косовски завјет темељ слободе и стварања српског народа, а да је свака посјета Косову и Метохији повратак очевини, подсјетио да је то говорио у више наврата не само актуелни, већ и претходни патријарх Иринеј.

„Говорио је о духовним вредностима, косовском завету који се тиче нашег стања духа и шта би требало да радимо у будућности. Не улазећи у то шта је желео, а знам да се залаже за очување КиМ унуатр Србије, он је мислио на то да ли ћемо моћи да обезбедимо нашој деци на КиМ безбедност и сигурност, свим људима боље плате и пензије”, објаснио је Вучић.

Истакао је да морамо да рачунамо да без компромисног ријешавања косовско-метохијског чвора неко тај конфликт некада може да одмрзне.

„Одмрзавање, иако се многима чини привлачним замрзнути конфликт, води у катастрофу немире, сукобе, што никоме није потребно, посебно Србији, која најбрже иде напред”, рекао је он.

На констатацију бивше косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку да вријеме иде на руку Србије, одоворио је да, ако се гледа из њеног угла да Србија јача, јесте тачно, али је зато и улог већи.

„Можете да јачате када имате више инвестиција, већи међуанродни углед, али то све губите прекидом преговора, инцидентима”, нагласио је он.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана