Вучић са Зијаде:Безбедносна ситуација на КиМ сложена, важне реакције УН

Танјуг
Вучић са Зијаде:Безбедносна ситуација на КиМ сложена, важне реакције УН

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић примио је данас специјалну представницу генералног секретара Уједињених нација и шефицу УНМИК Каролин Зијаде, са којом је разговарао о предстојећој сједници Савјета безбједности УН, на којој ће бити представљен извјештај о раду УНМИК, као и о положају Срба на Косову и Метохији и дијалогу Београда и Приштине.

Вучић је рекао да је безбједносна ситуација на Косову и Метохији сложена и у том контексту нагласио да сматрамо важним благовремене и адекватне реакције УН на бројне инциденте, провокације и једностране акте Приштине којима се крши Резолуција СБ УН 1244 и угрожавају права и безбедност Срба и другог неалбанског становништва, саопстила је прије служба предсједника.

Вучић је поновио да Србија инсистира на очувању мира и стабилности у региону, поштовању међународног права и примени Резолуције СБ УН 1244. Зијаде је изразила подршку дијалогу Београда и Приштине и нагласила потребу да се, ради добробити Срба и Албанаца на Косову и Метохији, политичке обавезе преточе у конкретне акције.

Саговорници су се сагласили да је континуирано разматрање питања Косова и Метохије у СБ УН од суштинског значаја како би међународна заједница била редовно информисана о ситуацији на терену.

Сједница СБ УН на којој ће бити разматран нови шестомесечни Извештај генералног секретара УН-а Антонија Гутереша о раду Мисије УН на Косову (УНМИК) биће одржана 27. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана