Вучић са Орбаном и Нехамером: Расте број илегалних миграната, штитимо и Европу и Србију

ГС
Foto: Анадолија

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић је изјавио на заједничкој конференцији за медије послије пленарног састанка делегација Србије, Мађарске и Аустрије да је данас потписан важан меморандум о разумијевању у вези са борбом против илегалних миграција.

"Наши тимови настављају да раде на конкретизација свега и ускоро крећемо са акцијом, свакако значајно пре краја године", навео је председник Вучић.

Број илеганих миграната је, нагласио је, готово удвостручен у односу на прошлу годину.

"Желимо да ту одбрамбену границу за Мађарску у Аустрију и Србију померимо на југ, а касније ћемо бити спремни да је заједно са Северном Македонијом померамо даље на југ, тиме штитимо и чувамо Европу, али штитимо и своју земљу", поручио је председик.

Вучић је истакао да је неколико корака већ предузето.

"Први кораци су усаглашавање визне политике са политиком Европске уније. Више немамо слободан визни режим с Тунисом, који је трајао од 1962. године, ни са Бурундијем, ускоро са још две земље мораћемо да имамо другачији визни режим, исти онакав какав постоји у Европској унији", навео је Вучић.

Илегални мигранти у Србију најчешће стижу из смјера двије земље - то су Северна Македонија и Бугарска.

"Договорили смо се данас да заједнички уз подршку Мађарске и Аустрије ангажујемо већи број полицајаца на граници према Северној Македонији, да укључимо и значајну опрему, аутомобиле са термовизијским камерама и да покушамо да ту одбрамбено линију померимо на југ", рекао је председник.

Србија не жели да буде паркинг за илегалне мигранте, нагласао је Вучић и подсјетио да је Србија према избеглицама и према онима којима је тешко и који су у таквој потреби увек имала разумевања и показивала солидарност, и то ће радити и даље.

"Важан је договор о реадмисији, односно протеривању оних који немају шансе да добију визу, а желе по сваку цену да остану на нашој територији. За нас је то веома важан договор, јер ћемо морати да обезбеђујемо авионе за повратак у њихове земље. Те трошкове ћемо да поделимо са нашим партнерима из Мађарске и Аустрије", истакао је предсједник Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана