Вучић са Макроном и о вакцини за грађане западног Балкана

Танјуг
Вучић са Макроном и о вакцини за грађане западног Балкана

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са предсједником Француске Емануелом Макроном, а предсједници су изразили наду да ће свијет ускоро, уз помоћ вакцине, надвладати пандемију.

С тим у вези, Вучић је изразио наду да ће грађани западног Балкана, прилику за вакцинацију добити у исто вријеме кад и становници Европске уније.

Он је Макрону захвалио на подршци, као и на бризи, и људској и државничкој солидарности коју, и у овој прилици, показује за грађане Србије.

Двојица предсједника разговарали су о билатералним односима, регионалној ситуацији и евроинтеграцијама, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника Србије.

Вучић је подсетио да је Србија прихватила нову методологију у процесу придруживања ЕУ, коју је иницирао Макрон.

Макрон је подсјетио да Србија има подршку Француске на европском путу и изразио наду да ће се тај пут, уз остваривање неопходних реформи, у наредном периоду убрзати.

Вучић је такође истакао да је процес европских интеграција западног Балкана од великог значаја за мир и стабилност у региону.

У том контексту, Вучић и Макрон су разговарали и о наставку дијалога Београда и Приштине, сагласивши се да је разговор неопходан.

Макрон је рекао да има намера да, заједно са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, организује састанак актера дијалога, како би помогли да се створи конструктивна атмосфера за преговоре.

Председници су изразили одлучност да сарађују у отклањању економских последица пандемије, као и даље раде на развоју стратешких односа Србије и Француске, на добробит грађана обје земљњ.

Двојица државника су, с тим у вези, истакли значај недавно потписаног

билатералног Споразума о сарадњи у реализацији приоритетних пројеката у Србији, који потврђује интересовање Француске за пројекте у тој земљи.

Они су изразили наду да ће економска сарадња још добити на замаху.

Двојица државника су такође изразили очекивање да ће ускоро моћи да се састану и наставе свој конструктивни разговор, наведено је у саопштењу.

Макрон је позитиван на вирус корона, а Вучић му је у дугом и пријатељском разговору пожелио, приј свега, добро здравље и брз опоравак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана