Вучић са дjецом из региона и дијаспоре: Хвала што доприносите својој земљи Србији

Танјуг
Вучић са дjецом из региона и дијаспоре: Хвала што доприносите својој земљи Србији

БЕОГРАД - Председник Александар Вучић примио је данас дјецу српске националности из региона и дијаспоре и истакао да та дјеца на много начина доприносе својој земљи Србији и захвалио им на томе.

“Хвала што сте данас овде и за сваки ваш осмех и радост коју сте донели овде у Палати Србија. Верујем да вам се Београд највише свиђа и поносан сам што можемо данас да вас угостимо”, рекао је Вучић.  

Он је рекао да су дјеца дошла из централне Србије, са КиМ, из Републике Српске и БиХ, Сјеверне Македоније, Велике Британије, Италије, Аустрије, Норвешке и Њемачке.

“Хвала вам децо свима што сте данас овде, хвала вам што волите своју Србију, без обзира да ли живите овде или не. Ја сам раније мислио да је највећа мука за земљу када нам деца одрастају негде друго. Онда сам схватио да свако наше дете које одраста негде у иностранству, које учи школе, које се бори и зна одакле потиче, да у ствари на много начина доприноси својој земљи. Прво људи виде како су то добри људи, изгубе део лоших уверења и предрасуда које су имале у нашем народу и нашој земљи, а на крају ви сте ти који на сваком месту ширите истину о Србији и коју Србију неизмерно волите, што мало нас који смо овде одрастали можемо чак и да разумемо”, поручио је Вучић.

Ко воли своју отаџбину, он увијек живи у широком простору, рекао је Вучић и подсјетио на стихове Јована Дучића.

Предсједник Србије је истакао да је Београд престони град наше отаџбине, коју ми сви волимо истим жаром, срцем и племенитошћу душе, као и велики песник Јован Дучић. 

Он је нагласио да је српски народ подарио је човјечанству дивове науке, технике, уметности и спорта попут Руђера Бошковића, Доситеја Обрадовића, Михајла Пупина, Николе Тесле, Милутина Миланковића, Јована Дучића, Иве Андрића, Милоша Црњанског, Новака Ђоковића, Никола Јокића, великани којима се сви Срби диве и чија дјела славе.

“Наша презимена красе неке младе добре људе од Лике до Аустралије, од Захумља до Канаде, од Семберије до Америке, од Далмације до Аргентине. Све нас везују, наши обичаји и језик, припадност истом народу, спаја нас наша цивилизација и њена култура”, рекао је Вучић.

Предсједник је додао да је потписана Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. 
“Ви сте сви из добрих кућа, поносни смо на вас. Добри сте ђаци већ сада корисни чланови ваших заједница. Драго ми је што овде код куће, ваше куће у Београду имате прилику да се лепо дружите са својим вршњацима и што ћете стећи нове пријатеље. Било да је то у Засавици, било да је то у Великом Градишту или неком другом месту у Србији”, рекао је Вучић и додао да му је драго што ће посетити многа места у Србији у којима нису били.

 

Нагласио је да се нада да ће се многи који не живе у Србији једног дана вратити и да све оно што науче понудите као дар својој Србији, како би помогли њеном убрзаном економском развоју и њеном још бржем напретку.

Вучић је поручио министру пез портфеља задуженом за односе са дијаспором да обезбједи да петоро најуспешније дјеце отпутује у Лил на предстојеће Олимпијске игре како би могли да гледају кошаркашку утакмицу између САД и Србије.

 “Не знам баш да ли ћемо да победимо, али борићемо се против Американаца. Да одете у Француску и да представите српску децу како из Србије, тако и из окружења. А ја се ипак надам, ко зна, чуда су увек могућа и у чуда је потребно веровати”, поручио је Вучић.

Студент Марко Бркић захвалио је предсједнику Вучићу на свјему ономе што ради за државу, али и за све људе, не само оне које живе у Србији, него и у иностранству.

Бркић је са 14 година отишао у Лондон да живи са оцем, завршио тамо средњу школу, а затим отишао у Барселону на студије, где је дипломирао пре само мјесец дана. 

“Ја сам завршио студије и дуго година студирао и учио на енглеском језику, учио разне нове ствари, чак имао радно искуство у Барселони, али оно што сам све време размишљао и што ми је било у срцу је како могу своје стечено знање, своје искуство, своје идеје и своје контакте да вратим назад у Србију и да допринесем нашој земљи”, поручио је Бркић. 

 

Истакао је да је временом схватио да Србија све више и више напредује и да сада, захваљујући предсједнику Александру Вучићу, у Србији може да се живи и напредује од свог поштаног рада. 

“И мислим да сва ова деца треба, иако студирају тамо, имају прилику да живе у иностранству, да мисле на нашу отаџбину и да у неком тренутку испланирају да се овде и врате, и врате то знање и помогну овој држави”, поручио је Бркић. 

Он је захвалио министру Ђорђу Милићевићу, који је, како је рекао, успио да организује кампове и који свој дјеци овде пружа пуно едукативног материјала, како би усавршили српски језик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана