Вучић са адвокатом који је био у затвору у Хрватској јер је слушао Бају: Ићи ћемо заједно на концерт

ГС
Foto: Инстаграм

БЕООГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић примио је српског адвоката Немању Берића, који је провео 15 дана у хрватском затвору само зато што је у свом аутомобилу пјевао пјесме Баје Малог Книнџе, и то прије неколико година.

"Неретко нам говоре о европским стандардима у владавини права, а ја се надам да овакве `стандарде` никада нећемо достићи. Обећао сам Немањи и његовој супрузи Јани да ћемо на неки од следећих концерата Баје Малог Книнџе заједно да одемо. Знате већ, због владавине права", написао је Вучић на "Инстаграму".

Берић, који је ухапшен 10. августа на граници Хрватске и Србије, када је кренуо у Книн, одакле му је породица, рекао је за ТВ "Информер" након састанка са Вучићем да је неправедно утамничен, без икаквог доказа, а спорне фотографије објављене су на друштвеним мрежама прије седам до шест година, али за хрватског судију ништа није значило то што је то дјело застарјело.

Он је навео да није хтио да ангажује хрватског адвоката и да се бранио сам, као и да је на све његове приговоре судија Анамарија Баковић рекла да ју је баш брига, те додао да је то слика и прилика хрватског правосуђа, земље чланице ЕУ и "поштовања људских права".

"Када ме је питала зашто сам овдје, рекао сам јој да је то због тога што сам Србин. Ја тако крваве очи код жене никада нисам видио. Она ми је рекла да жели да ја никада више не дођем у Хрватску. А када сам јој предочавао одредбе њиховог закона, рекла је да јој је радно вријеме завршено", испричао је Берић.

Он је додао да су му у затвору у Шибенику, гдје је био заточен, затвореници пјевали усташке пјесме Томпсона, почев од "Јасеновац и Градишка стара, то је кућа Максових месара", до "Ми Хрвати не пијемо вина, пијемо крв Србина из Книна".

"Нисам вјеровао да ће то бити синхронизовано. Видио сам да то стражари нијемо посматрају, нико није реаговао на пјесме у којима се велича усташтво", навео је Берић.

Он је нагласио и да га је ударио припадник правосудне полиције, након што је потписао изјаву да није малтретиран и тучен, пише Мондо.

"Пришао ми је с леђа, добио сам ударац у образ да ми је зазујало у ушима. Ја сам га само питао - зашто сте ме ударили. Други га је бранио ријечима да је мало нервозан. Потом, кад ме видио испред ћелије спустио је поглед, и то је била моја побједа као жртве", навео је Берић.

Он је рекао да би поново посјетио Хрватску, али да су га протјерали, уз обећање да ће се потрудити да више никада не дође у Хрватску.

Берић је ухапшен 10. августа на граници Хрватске и Србије, када је кренуо у Книн, одакле му је породица.

Хрватско правосуђе осудило га је за кршење Закона о јавном реду јер је на свом "Фејсбук" налогу постављао патриотске објаве и пјесме у којима је истицао своје поријекло, док је хрватски суд сматрао да је тиме повриједио осјећања хрватске јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана