Вучић разговарао са Тачијем, Гренелом и О`Брајаном у Вашинтону

Срна
Вучић разговарао са Тачијем, Гренелом и О`Брајаном у Вашинтону

ВАШИНГТОН - Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Вашингтону са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем, уз учешће америчких званичника Ричарда Гренела и Роберта О`Брајана.

Према сазнањима Тањуга, сва четворица званичника истакла су неопходност укидања такса и жељу да преговори између Београда и Приштине почну одмах по њиховом укидању.

Вучић и Тачи налазе се у САД у одвојеним посјетама, гдје су разговарали са високим америчким званичницима, државним секретаром Мајком Помпеом, замјеником помоћника државног секретара САД и специјалним изаслаником САД за западни Балкан Метјуом Палмером.

Вучић је раније данас најавио нова повлачења признања Косова и поручио да по укидању такса може да се разговара о томе да ли ће и којој форми дијалог бити настављен и о којим ће се темема разговарати.

“У овом тренутку, до укидања такса, нема разговора ни о каквим суштинским питањима”, рекао је Вучић.

Вучић и Тачи главни су преговарачи двије стране у дијалогу који се одвија посредством ЕУ и замрзнут је од новембра 2018. године када су бивше приштинске власти предвођене тадашњим премијером Рамушом Харадинајем увеле царине од сто одсто на увозне производе из Србије и БиХ.

Вучић: Очекују се нова повлачења признања самопроглашеног Косова

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да се у наредних неколико дана очекују нова повлачења признања самопроглашеног Косова.
Вучић је новинарима у Вашингтону рекао да ће Србија обуставити дипломатску акцију за повлачење признања самопроглашеног Косова, ако и када Албанци престану да траже да Србија призна самопроглашено Косово.

“Немојте да тражите признање, ми нећемо да спроводимо одпризнавање. Али, они то никада нису хтели да прихвате”, рекао је Вучић.

Он је поновио да је Србија спремна за разговоре, ако Приштина укине таксе и истакао да САД нису тражиле никакав уступак од Србије у замјену за укидање такса Приштине.

“Ако укину таксе, онда можемо да разговарамо о даљем дијалогу, односно у ком формату ће дијалог бити настављен и о којим темама”, рекао је Вучић и додао да у овом тренутку разговори Београда и Приштине могу да се воде само о питањима која нису суштинска, односно статусна.

Он каже да је у разговору са представником Пентагона указао на то да САД треба да буду отворене према Србији када је ријеч о набавци наоружања, те да, ако на то нису спремни, не треба да замјерају Београду када оружје набавља од других партнера.

Вучић је послије састанка са замјеником америчког државног секретара за одбрану Дејвидом Норквистом о снажнијој војно-техничкој сарадњи Србије и САД рекао да не сматра да Србији пријете санкције због куповине “Панцира”, прије свега јер Србија то ради на транспарентан начин, што САД веома цијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана