Вучић разговарао са шефом Унмика: Потребна јасна осуда деструктивне политике Приштине

ГС
Вучић разговарао са шефом Унмика: Потребна јасна осуда деструктивне политике Приштине

БЕОГРАД- Предсjедник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је у разговору са представницом генералног секретара Уједињених нација и шефом Мисије Унмик Каролином Зијаде у Београду, посебно нагласио да по питању системског угњетавања Срба и других неалбанаца изостаје јаснија осуда деструктивне политике Приштине.

Вучић је истакао да је за Србију од суштинског значаја да се питање Косова и Метохије и даље разматра у Савјету безбједности УН, прије свега како би међународна заједница била транспарентно информисана о ситуацији на терену, као и да је наставак ангажмана Унмика неопходан.

Вучић је нагласио и да се Србија досљедно и у континуитету залаже за поштовање принципа међународног права и примјену правно обавезујуће резолуције 1244 Савета безбједности УН којом је успостављен и УНМИК, саопштила је прес служба предсједника Србије.

Зијаде је рекла да Унмик, у складу са својим мандатом, поштује Повељу УН и Резолуцију 1244, као и да се залаже за поштовање свих међународних споразума. Вучић је, такође, рекао да је наставак ангажмана Унмик на Косову и Метохији неопходан, прије свега, због перманентне нестабилности која обилује бројним инцидентима.

- Београд је у потпуности посвећен дијалогу о чему свједочи и показана воља за наставак преговора у Бриселу, као и укупни напори у потрази за рјешењем кризе коју је наметнула приштинска страна предузимањем једностраних потеза. Сматрамо неприхватљивим учестале нападе на Србе, њихову имовину и наслеђе, због чега је благовремена реакција, као и осуда провокација од стране Уједињених нација и међународне заједнице кључна - истакао је Вучић и изразио наду да ће Србија успјети да сачува мир и стабилност.

Он је истакао да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње која непосредно доприноси процесу помирења, преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана