Вучић пустио у рад систем за обавјештавање јавности о нестанку дјеце

Танјуг
Вучић пустио у рад систем за обавјештавање јавности о нестанку дјеце

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић пустио је данас у рад систем "Пронађи ме" за хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетне особе.

Предсједник Вучић дао је дозволу начелнику Командно-оперативног центра у Управи полиције МУП-а Саши Стефановићу за слање хитног обавјештења о почетку рада система "Пронађи ме" у Србији.

Претходно су представници четири министарства потписали у Палати Србија, у присуству председника Србије, Споразум о сарадњи у случају хитног обавјештавања јавности о нестанку малољетних особа. Споразум је потписан између министра унутрашњих послова Братилсава Гашића и министра за информисање и телекомуникације Михаила Јовановића, између Гашића и министра за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Горана Весића, и између Гашића и државног секретара у Министарсту за рад, борачка и социјалана питања Лава Григорија Пајкића.

Презентацији и пуштању у рад система "Пронађи ме" присуствовали су и председник Центра за несталу и злостављану дјецу Игор Јурић, министарка здравља Даница Грујичић, као и други представници министарстава. Како је најављено, систем ће се развијати у више фаза. У првој фази медији ће прекинути са емитовањем својих програма у првих осам сати на сваких 30 минута, када ће се објављивати фотографија несталог дјетета са основним информацијама. Након тога, мобилни оператери ће послати својим корисницима поруку о несталом детету, заједно са линком сајта Министарства унутрашњих послова.

Такође, ЈП "Путеви Србије", аеродром Никола Тесла, аутобуске и железничке станице објављиваће на екранима информацију о нестанку детета.

Систем је настао у Сједињеним Америчким Државама 1996. године, а назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој девојчици из Тексаса, која је отета и убијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана