Вучић: Пуштен у рад систем "Пронађи ме"

Танјуг
Вучић: Пуштен у рад систем "Пронађи ме"

У Србији ће данас бити пуштен у рад систем за хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица - "Пронађи ме" који у више земаља свијета већ постоји као ''Амбер Алерт''.

Презентацији и пуштању система у рад у Палати ''Србија'' присуствоваће предсједник Александар Вучић.

Јавности ће на лицу мјеста бити презентовано како ће изгледати и функционисати систем када неко дјете у Србији нестане.

Предсједник Србије Александар Вучић навео је да се прави карактер једног друштва осликава у томе како се оно понаша према дјеци.

- Ко може бити важнији од дјеце?! Нико! Тридесеторо дјеце није пронађено од укупног броја за које расписана потрага. Ако само једно дете од ових тридесеторо буде пронађено, све паре, све улагања су се исплатила - каже Вучић.

Важно је да су се овакве промене догодиле и да су неки људи пристали да промене своје рутине и прихвате нешто што је рутина, истакао је Вучић.

- Мислим да заиста не постоји ништа важније, да се смањи вршњачко насиље. Данас га има много мање, али га данас видимо, захваљујући социјалним мрежама. то насиље оставља трајне последице на нашу децу. Поносан сам на то што сте успели да направите ово, да будемо једини у региону. да ћемо моћи да се похвалимо да смо дечије животе сачували.- Не можете да се отмете утиску да смо увек могли више и боље. Много тога ћемо морати и да поправимо - каже Вучић.

Предсједник је позвао и полицајце који ће водити рачуна о покретању самог система, да се не двоуме када треба да га покрену.

- Животи наше деце важнији су од свих путева и свега што смо урадили - каже Вучић.

Предсједник Вучић пустио је у рад систем "Пронађи ме".

Братислав Гашић: Данас је велики дан за Србију и за нашу децу

- Пре осам месеци нисмо имали ниједну дилему да овај систем треба да заживи у Србији. Деца су најрањивији део нашг друштва. Данас је велики дан за нашу Србију и за нашу децу. Ово ће значајно повезати и целокупну заједницу. Уједињени научићемо да више верујемо једни другима, да се ослањамо једни на друге. Безбедност деце је у врху листе Министарства унутршњих послове, које има капацитете, знање и вољу када је у питању безбедност деце - каже Гашић и додаје:

вакви системи ће у будућности бити коришћени и када је су у питању природне катастрофе. Желим да се захвалим свим партнерима и учесницима на креирању овог система - истакао је Гашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана