Вучић: Пропао покушај комшија да ЕУ уведе санкције Србији

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да су неке земље из окружења Србије покушале да убиједе Европски савјет да уведе санкције Београду због догађаја у Бањској од 24. септембра, али да то није прошло.

Не желећи да открива о којим државама је ријеч, Вучић је навео да су у питању земље које се налазе западно од Србије. 

Говорећи о састанцима у Бриселу, које су он и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти имали у Бриселу са лидерима најмоћнијих земаља ЕУ и званичницима Уније, Вучић је рекао да је Курти покушао да прода трик да је спреман да потпише сва три понуђена споразума, знајући да он као предсједник Србије не може да парафира документе који предвиђају признање независности Косова и чланство у УН. 

„Краткорочно, то је био добар трик, али више не може да му прође. Он зна да лидери великих земаља не знају сваки детаљ и зато је понудио да он све потпише иако неће Заједницу српских општина /ЗСО/. То му није прошло, али он мисли да је купио време да настави са малтретирањем и прогоном Срба“, навео је Вучић. 

Насупрот Куртију, Вучић каже да је рекао све што мисли, поручивши да је Београд спреман да спроведе све из споразума осим признања самопроглашеног Косова и прихватања чланства у УН. 

Коментаришући обрачун миграната код Суботице, у којем је страдало троје људи, Вучић је најавио да ће држава наћи начин да се избори са све чешћим и све крвавијим сукобима миграната уз погранични појас са Мађарском. 

Вучић тврди да је министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу поручио да МУП ријеши тај проблем. 

„Ако они нису у стању, донећу одлуку о делимичном ангажману Војске Србије, на шта имам право, и више тим мигрантима, шверцерима и свим осталима никада неће пасти на памет да територију Србије користе за међусобне . 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана