Вучић: Предвиђам дуготрајни сукоб, нико не жели компромис

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да није оптимиста када је у питању рјешавање украјинске кризе и постизање мира, јер сматра да ниједна страна не жели компромис.

"Сви чекају пораз друге стране. Нико неће мир и компромис, зато предвиђам дуготрајни сукоб", рекао је Вучић на ТВ Пинк одговарајући на питање како види развој ситуације и рата у Украјини.

Он је указао и да се сви медији баве само пропагандом, а мало реалним стањем.

Вучић је оцијенио да је проблем, јер се не зна јасно шта се суштински збива, али очекује да ће се то знати за који дан, која страна је снажнија, која овладава територијом и шта се реално одиграва.

"Када се бавите пропагандом плаћају цену људи у Украјини, обицни људи и војници. Да бисте се ви играли геостратешким интересима сви заједно и на Истоку и на Западу, цена је толико велика да ће бити и стотине хиљада страдалих, највише после Другог светског рата", упозорио је Вучић додајући да ће бити и на десетине милиона избгеглих и расељених.

То је све зато, како каже, јер неко очекује пораз Запада а неко слом Русије.

"Бар немојте да су вам пуна уста народа када су већ игре у питању. Нисам оптимиста, јер то чујем из прве руке и све их добро познајем", напоменуо је Вучић.

Поводом изјава америчког предсједника Џозефа Бајдена о могућој ескалацији сукоба између двије силе, казе да је то потврда онога што говори и када би неко тражио рјешење другачије би се сви односили.

"Мени је жао малих, јер се кичме ломе на слабијима", примјетио је Вучић.

Он је рекао и да Србија мора да избјегне клопке, наводећи да се од почетка кризе регионални и европски медији више баве Србијом и износе о њој грозне ствари почевши од тога како ће да гласа у УН.

Вучић је рекао да они знају да је Србија суверена држава, да није мала Русија, и да ни Кремљ ни Запад некада нису задовољни, али да је њихов интерес да се сломи Србија и да Запад побиједи и доминира.

"Бајден је рекао да це бити једна доминантна сила, и Американци иду зато у додатну конфронатцију са Кином.

Бајден је зацртао и рекао да ће Америка бити доминантна и на то рачунају сви у окружењу и зеле да буду први у реду да добију милост лидера новог свјетског поретка, а да Србија буде кажњена", истакао је Вучић.

Он је поновио да Србија не сме да упадне у клопку да буде слуга, било Москве или било кога другог.

"Морамо да сачувамо самосталност и независност", поручио је додајући да се то мора учинити поред осталог и због морала.

Осврнуо се на то колико је Русија 2015. помогла Србији у СБ УН , да нас није бомбардовала 1999. , а од Кине и снажније штитила интегритет Србије...

"Да ли ми можемо тако мали у односу на велике, Њемачку, Америку, ЕУ... да водимо своју политику. До сада смо издржали", закључио је Вучић.

Предсједник Александар Вучић запитао је данас европске званичнике, који говоре да је питање увођења санкција Русији сада не економско већ морално питање, на кога је то Србија 1999. извршила агресију и зашто сада не изврше аресију на Русију.

Вучић је то рекао гостујући на Пинку на питање да прокоментарише изјаву портпарола ЕУ да увођење санкција Русији није више питање економије већ ствар морала.

"Можда је боље за нашу земљу да будем господар неизаговрених речи, него слуга онога што бих рекао", рекао је Вучић.

Истиче да Србија 1999. године ни на кога није извршила агресију, па је опет 19 земаља НАТО извршила агресију на нашу земљу.

"Што ви тако морални и принципијелни не извршите агресију на Русијуи не уђете у Украјину да је заштитте? Морал је важна категорија у политици, али морала не можете један дан се држите, а други дан да и не буде тако важан", поручио је председник Србије.

Навео је иронично да вјерује да су људи из ЕУ много паметнији и да је ЕУ већа и боља у свему до нас.

"Ми смо (изгледа) мали и наше је да слушамо шта кажу", додао је Вучић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана