Вучић: Предато скоро 10.000 комада оружја

Танјуг
Вучић: Предато скоро 10.000 комада оружја

БЕОГРАД - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је до сада, у акцији прикупљања легалног и нелегалног оружја, прикупљен 9.401 комад наоружања, више од 400.000 комада муниције и 884 експлозивних средстава, од чега 711 бомби и зоља.

Он је на конференцији за новинаре након састанка са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком рекао да је то много више оружја него што је прикупљено 2015., 2016., 2017. и 2020. године.

-Верујемо да ће ово бити најуспешнија акција, дугорочна и нећемо стати на њој. Хвала на поверењу грађанима - рекао је Вучић.

Он је истакао да је приликом предаје оружја било и инцидената, у смислу заосталих метака у цијеви, али да није било посњедица.

-Зато је важно да када видите 10.000 цеви знате да је то корак напред ка безбедности деце. Не испаљује пиштољ метак већ човек, али ако нема пиштољ, зло у глави не може да нашкоди. Поносан сам на то што смо учинили, молим грађане да наставе, нико неће имати последице, а онда ћемо ићи у складу са мерама које смо донели - рекао је он.

Предсједник Србије је подсјетио да се премијерка Ана Брнабић састала са предсједником Савјета родитеља београдске Основне школе “Владислав Рибникар” и да је договорено да се испуне сви захтјеви родитеља.

-Било је неопходно да се све разјасни. Ми ћемо разговарати и са светским стручњацима, разговарали смо са норвешком амбасадом јер та земља има искуство после злочина који је починио (Андерс) Брејвик када је убијено 77 младих. Уницеф има најбоље стручњаке и они ће радити са нашим стручњацима, обезбедићемо средства за те програме - рекао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да су из Института за ментално здравље ангажована 156 психолога.

-Верујем да ћемо имати могућност да ангажујемо и свих 250 који су се пријавили, то неће бити краткотрајни ангажман већ нешто што ће трајати у наредних бар 10 година - рекао је Вучић.

26. маја је ујединитељски скуп

Александар Вучић изјавио је данас да митинг заказан за 26. мај није никакав контрамитинг, како су поједини медији писали, будући да за тај датум није заказан ниједан други митинг.

-Скуп је организован ради важних одлука које се не тичу мржње, нећемо никога псовати нити злоупотребљавати трагедију, не организујемо спонтано скупове већ да кажемо шта је план за будућност. То је скуо ујединитељски а не подела. Нисмо заказивали скупове ни за 12. или 14. када су они помињалиу да га хоће, већ много унапред када нема ниједног другог скупа, нараво да није контрамитинг. Претпостављамо да ће бити гужва али нећемо заустављати саобраћај и то ће показати разлику - рекао је вучић.

Он је истакао да је за њега важно да политика буде нешто што привлачи људе, а не нешто што их плаши.

-После ове велике трагедије, када би се многи сакривали у мишју рупу ми смо доносили велике и важне одлуке, а други како коме да откину главу. Вучић одлази је главни њихов захтев. Немам ништа против тога, али код озбиљних и одговорних људи и то прави озбиљну разлику и у приступу и у погледу на будућност - рекао је он на конференцији за новинаре

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана