Вучић: И даље велике разлике, али споразум велики корак

Танјуг
Вучић: И даље велике разлике, али споразум велики корак

ВАШИНГТОН - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да и даље постоје огромне разлике између Београда и Приштине, али да је споразум о нормализацији економских односа, који је данас потписан у Овалној соби Бијеле куће, огроман корак напред, пренио је Ројтерс.


Вучић је током састанака у Овалној соби позвао америчког предсједника Доналда Трампа да посјети Србију.

Ројтерс је пренио и да је премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти током церемоније рекао да је споразум са Србијом велики корак напред, који би, у његовом виђењу, требало да води ка међусобном признају двије земље.

Трамп: Историјски споразум, радујем се посјети Београду и Приштини

Амерички предсједник Доналд Трамп назвао је данас споразум о економској нормализацији односа Београда и Приштине историјским и поручио да се радује да посјети "обије земље" у не тако далекој будућности, преноси АП.

"Заиста је историјски", рекао је Трамп док је стајао поред предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија у Овалној соби Бијеле куће.

АП у извјештају са данашњег састанка преноси да су Београд и Приштина саопштили да су нормализовали економске односе у оквиру преговора, којима посредују САД, који, како наводи, укључују и да Београд премјести амбасаду Србије у Јерусалим, а да Приштину призна Израел.

Како додаје, послије два дана састанака са званичницима Трампове администрације, Вучић и Хоти пристали су да сарађују у низу економских питања како би привукли инвестиције и створили нова радна мјеста.

АП оцијењује да је објава Бијеле куће о потписивању споразума представља дипломатску побједу за предсједника Трампа уочи предсједничких избора у новембру и унапређује напоре његове администрације да се побољша међународни положај Израела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана