Вучић: Посљедња пресуда „слика и прилика“ политичког дјеловања Хашког трибунала

Танјуг, Анадолија
Вучић: Посљедња пресуда „слика и прилика“ политичког дјеловања Хашког трибунала

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је посљедња хашка пресуда - Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију, „слика и прилика“ политичког дјеловања Хашког трибунала и да се пита има ли краја освети српском народу, као и да „не зна само за шта нам се толико свете“.

Међународни механизам за кривичне судове (ММКС) јуче је првостепено осудио, у обновљеном поступку, бившег шефа Службе државне безбједности (СДБ) Србије Јовицу Станишића и команданта Јединице за специјалне операције (ЈСО) СДБ-а Франка Симатовића на по 12 година затвора за подржавање и помагање злочина у Шамцу.

На питање новинара да прокоментарише ту пресуду, Вучић је рекао да последња хашка пресуда говори све те да је суд промијенио праксу како би осудио Станишића и Симатовић.

Према његовим речима, суд у Хагу је у предметима Готовина и Маркач променио праксу у суђењу, да би ту праксу поништио током суђења Станишићу и Симатовићу и осудио их.

-Ми све то треба да разумемо, шта је била намера и схватимо поруку коју су послали. Да разумемо да морамо да чувамо мир и стабилност. Али, освета која је спроведена над српским народом и државом била је таква да не могу да је разумем - казао је Вучић.

Вучић је навео да Србија мора да иде уздигнуте главе, да штити националне и државне интересе и да буде дио Европе и свијета.

-Увек можемо да говоримо ко је одговоран за сукобе на простору бивше Југославије, али страховито је важно да укажемо на чињенцу да су у предметима „Готовина” и „Маркач“ промењена правила и судска пракса. Рекли су да мора да се види лични утицај у зони деловања поменутих лица, да мора да постоји акт или наређење у позиву на злочине - навео је Вучић.

Додаје да је то био разлог, како је чуо, да су неке хашке судије узеле огроман новац у Загребу за то, иако не жели да у то верује.

- Не искључујем могућност да неке земље покрену истрагу по том питању. Тада су променили судску праску и то је био разлаг да и (Анте) Готовина и (Младен) Маркач, али и (Момчило ) Перишић, а првостепено Симатовић и Станишић буду ослобођени одговорности. Три године касније када су правоснажни били ослобођени по жалби тужиоца поново се суди Симатовићу и Станишићу и после три године се поново мења праска судска и враћа на оно старо и буду осуђени за злочине у Шамцу без удруженог злочиначког подухвата. То је слика и прилика политичког деловања хашког трибунала - нагласио је предсједник Србије.

Казао је да „ми Срби треба да разумемо шта је била намера и коју поруку су нам послали, али и своју позицију, као и да морамо да чувамо мир и стабилност“.

-Али, да освета која се спроводила над српским народом и српском државом је била таква освета за нешто што не не разумеме тачно за шта и поред тога што не желим да кажем да смо ми били анђели и да није било злочина са наше стране. Само се питам имали јој краја тој освети - запитао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана