Вучић: Посљедња фаза радови на Кули, поглед каквог нема

Танјуг
Вучић: Посљедња фаза радови на Кули, поглед каквог нема

БЕОГРАД – Радови на Кули Београд, највишој згради у Србији и региону, ушли су у посљедњу фазу, а предсједник Србије Александар Вучић данас је обишао завршне радове на 40. спрату.

Кула Београд са 42 спрата, висока је 168 метара, а изграђена је у оквиру пројекта "Београд на води".

Смјештена је поред реке Саве у Београду, а предвиђено је да постане нови симбол пријестонице Србије.

Кула ће имати директан прилаз обалској променади, а спојена је са старим дијелом града преко јавног комплекса.

Са Вучићем, радове на Кули обишли су и министар финансија Синиша Мали и градоначелника Београда Александар Шапцих, а Мали је предсједника информисао да су радови на фасади завршени и да су преостали унутрашњи радови.

"Планирамо до краја године да завршимо унутрашње радове, да Сент Риџис то преузме, и да до половине наредне године отворимо тај хотел у Београду", рекао је Мали и додао да је 2.500 радника сваки дан ангажовано у Београду на води.

Вучић је примјетио да би радника требало да буде и више, али нема довољно наших радника.

"То је највећи проблем, чак и Арапи инсистирају да буде што више српских радника, али немамо их више", констатовао је Вучић и додао да око 3.000 људи ради на Моравском коридору, и када би се сабрали сви ангажовани на аутопутевима и великим пројектима, то су десетине хиљада људи.

Мораћемо, каже, да "увозимо" људе.

"Смeјали су ми се, а сада правимо договор са владама неких земаља, Бангласешом, да увозимо раднике и да им дајемо дуготрајне радне дозволе за рад у нашој земљи", рекао је Вучић.

У том контексту истакао је значај иницијативе "Отворени Балкан", и договора о радним дозволама, како би се привукла радна снага.

"Увек се против кризе, поред антикризних мера, борите већим растом, запосленосћу, привредном активношћу, а да ли ћемо успети, видeћемо", рекао је Вучић и констатовао:

"Овакав поглед ћете видети тешко где у Европи".

Подсјетио је да је пројекат Београд на води био изложен критикама у почетку, али да је сада прихваћен од већине, као нешто што је доприњело промијенама у граду, да Београд постане метропола

"Када шетам, често видим и наше политичке противнике. Уживам у томе и добро је да људи разумеју, да је то све наше, припада нашој земљи, граду народу. Од подршке од 27 одсто на почетку, уз различите критике, сада 75 одсто људи то подржава. На путу великог успеха стоји много препрека које морате да савладате", рекао је Вучић.

Примјетио је и да се са Куле Београд, са које "пуца" поглед на град, види колико још проблема има, и колико још фасада у граду треба да се уреди.

Поред Авалског торња, Кула ће бити највиша структура у Београду и укључиваће 190 хотелских соба на првих девет спратова, а од 14. до 39. спрата биће смјештено 220 луксузних апартмана.

Гости у хотелу и станари имаће на располагању базен, теретану, простор за релаксацију и видиковац на врху торња.

Прије двадесетак дана завршени су радови на фасади највише зграде Србије и региона, а на фасади се огледају ријеке и панорама Београда.

Ти радови су завршени постављањем специјално пројектоване „зид завјесе" на крову тако је Кула Београд добила „круну" и заокружена је „извијена" силуета.

Фасада Куле Београд састављена је од скоро 14.000 стаклених и других панела, а до деветог спрата уграђено је специфично „ birds first" стакло са линијама видљивим само птицама, које им помажу да се не „сударају" са зградом.

Фасадна стакла су спектрално селективна, односно максимално пропуштају свјетлост, а смањују губитак енергије.

У Кули Београд првих 11 спратова предвиђено је за хотел „ The St. Regis Belgrade", најлуксузнији бренд чувеног хотелског и резиденцијалног ланца Marriott International, док ће се од 14. до 39. спрата простирати први St. Regis брендирани луксузни станови у овом дијелу Европе.

Тринаести спрат је предвиђен за техничке просторије те тако умијесто уобичајеног 13. спрата, на 12. спрату је предвиђен дупли ниво и број 13 се не налази на контролној табли ниједног од 15 лифтова колико их има у Кули.

Кула Београд је специфична и по савременој технологији која је инсталирана на фасади тако да су захваљујући медија фасади, почетком године на Кули посебно осмишљеним садржајима обележени значајни датуми и догађаји, што ће се дешавати и у будућности.

Дужина LED светиљки које чине медија фасаду износи више од осам километара, а сијалице су енергетски ефикасне и изузетно дуготрајне.

Осим станара и гостију хотела, у Кули Београд моћи ће да уживају и сви грађани и туристи јер за само 25 секунди моћи ће да стигну до ресторана и видиковца на 41. спрату, одакле се пружа поглед од 360 степени на цијелу престоницу, ријеке и знаменитости попут Београдске тврђаве, Храма Светог Саве или Авалског торња.

Модерно дизајниран плато – Кула Плаза, који се налази у подножју Куле Београд биће ново мијесто градских дешавања и најзначајнијих културних и умјетничких догађаја.

Изградња Куле Београд почела је у априлу 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана