Вучић: После деценија ћутања у односима Србије и Албаније почели да мењамо ствари

Танјуг
Вучић: После деценија ћутања у односима Србије и Албаније почели да мењамо ствари

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас, послије састанка са премијером Албаније Едијем Рамом, да су њих двојица послије деценија ћутања у односима Србије и Албанија, па и Срба и Албанаца, почели да мијењају лоше политичко наслијеђе.

"То смо у претходним годинама показали конкретним резултатима да наше земље и наши народи могу много брже да иду напред и много боље да сарађују", истакао је Вучић на заједничкој конференцији.

Он је пренио да су разговарали о свим регионалним питањима, као и о Берлинском процесу.

"Поздрављамо ангажовање Раме и његов лични допринос у оквиру Берлинског процеса, рекао је Вучић и истакао да је Берлински процес користан регионални формат, који ће допринети унапређењу процеса помирања и превазилажењу наслеђених проблема из прошлости.

Албански премијер посјетио је раније данас Сарајево и Подгорицу, а јуче је боравио у Скопљу и Приштини.

Рама се налази у посјети региону у оквиру припрема за Берлински процес којим ће Тирана предсједавати у октобру.

Рама након састанка са Вучићем: Наша дужност је да мир учинимо неповратним

Албански премијер Еди Рама изјавио је данас, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да је са њим разговарао о ситуацији на сjеверу КиМ, али да о томе не треба причати јавно, како се не би даље погоршала ситуација, и да је њихова дужност да се ''мир учини неповратним''.

''Стекли смо навику да причамо на отворен начин, и да се сложимо да се не слажемо, и да упркос томе причамо о циљевима који морају бити заједнички свима у региону, како бисмо унапредили процес мира. Наша дужност је да мир учинимо неповратним'', рекао је Рама током заједничке конференције за медије са Вучићем, и додао да су потребни ''специфични тренуци попут ових'', пошто се тада, како је оценио могу постићи опипљиви резултати.

Рама је истакао да су он и Вучић разговарали и о предстојећем самиту Берлинског процеса у Тирани у октобру, и да је то тема која је од заједничког интереса.

''Имали смо времена да на састанку, који је трајао нешто дуже, да разговарамо опсежно о кључним темама, као што је Берлински процес. Заиста је неизоставно да се на њега фокусирамо и да он прође успешно. Сматрам да бисмо могли да направимо некакав нови план, како би и Европска комисија могла да на папир стави финансије за Западни Балкан, да бисмо могли да отворимо нове путеве за интеграцију наших земаља у тржиште ЕУ, али и да сукобимо мишљења'', рекао је албански премијер.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана