Вучић: Политика стварања „Велике Албаније” процес који ће се наставити

ГС
Вучић: Политика стварања „Велике Албаније” процес који ће се наставити

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је политика стварања „Велике Албаније” процес који ће се наставити, и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће да стане.

-Нису Срби напустили КиМ само због таблица, то није био њихов каприц. Сетимо се да је било много насиља, које није процесуирано... Хоћу само да кажем да то није питање хоћемо ли ми нешто да осудимо. Политика стварања „Велике Албаније“ је процес који ће да се настави, и Курти неће да стане – подвукао је Вучић.

Нагласио је да Запад не интересује прича о Великој Албанији.

-То је за њих лоше, али ти лоши момци су наши момци. Морамо да газимо ове друге док не прихвате независно Косово и морамо да водимо кампању против Србије – истакао је Вучић за РТС.

Додао је да нису проблематични само застава и симболи "велике Албаније" који су истицани током Куртијеве недавне посјете Сјеверној Македонији већ и начин на који је премијер привремених приштинских институција тамо представљен.

Објашњава, да се његова недавна посјета Републици Српској и Приједору упоређује са Куртијевом посјетом Тетову, али је додао да постоји велика разлика у те двије посјете јер је он тамо био најављен као предсједник Србије, а не лидер свих Срба.

-Онај ко мисли да ће Куртија да убеди неко у Бриселу да не буде следбеник Енвера Хоџе и Адема Демаћија се вара. За људе у Србији који не знају, Демаћи је 28 година провео на робији у једном релативном либералном систему у коме и када одете на робију увек се тражио начин да вас пусте. Као политичког затвореника њега нису могли да пусте. Био је толико екстреман. Била је реч о таквом србомрсцу и националисти да је било немогуће учинити - објаснио је Вучић.

Истакао је и да Срби на КиМ нису одлучили да напусте институције само због таблица.

-То је само један у низу разлог за незадовољство. Не заборавите да су они тада сменили и Ђурића противправно иако немају никакве ингеренције да у томе учествују. Било је и много насиља над Србима које ни на који начин није процесуирано и нико није желео да решава те проблеме - рекао је Вучић.

Предсједник Србије нагласио је да од сљедеће недјеље очекује највеће притиске до сада на Србију поводом увођења санкција Руској Федерацији.

Нагласио је да је реч о организованој кампањи против њега са циљем да га изолују.

Како је рекао, може да се види како се у Србији затвара обруч око њега.

-Ситуација у Украјини је таква да је сада јасно да не можете Русију лако да победите, не верујем ни да Русија може да победи. Многи су очекивали после Изјумске офанзиве да ће Украјина са лакоћом да победи и нема ништа од тога. Сада је то сасвим јасно. Зато је важно учврстити фронт против Русије и зато ће притисци бити све већи, и нема везе то што они и даље имају много већу трговинску размену са Русијом него Србија -  рекао је Вучић.

Очекује да ће се Србија суочити са бројним проблемима.

Указује да неће бити лак период испред Србије.

Уочи посјете главном градом Мађарске, гдје га очекује и састанак са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, Вучић је рекао да је Србији важно да одржава контакт и да покушава да има најбоље могуће односе са Турском.

-Верујем да ће разговори у Будимпешти бити корак у побољшању наших односа. Имамо коректне и пристојне односе, али је тачно да је слање више возила, оруђа и оружја кварило наше односе - рекао је председник Србије и додао да се нада да ћемо ускоро угостити Ердогана у Београду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана