Вучић: Ово није трилатерални споразум, трећа страна није међународно призната

Танјуг
Вучић: Ово није трилатерални споразум, трећа страна није међународно призната

ВАШИНГТОН - Делегација Србије је у Вашингтону потписала билатерални споразум са САД, о економској сарадњи са Приштином, а не трилатерални, и у њему Приштина није поменута као субјекат међународног права, поручио је данас у Вашингтону предсједник Србије Александар Вучић.

Према ријечима предсједника Вучића ово је за Србију добар споразум.

"Албанци су рекли да ће све потписати ако се врати тачка 10. Нема међусобног признања, Срби могу да одахну. Када је у питању Мини Шенген имали су неке приемедбе, мешали су са Шенженом, нисмо баш разумели ни ми ни Американци", каже Вучић.

"Ово је добар споразум за Србију, звучаће славодобитно ако кажем да честитам, али сам искрено задовољан, и сви чланови делегације, оним што смо постигли", рекао је Вучић.

Он је истакао да је ријеч о билатералном споразуму са САД.

"Ово није трилатерални споразум. Важна је разлика. Ово је споразум који је Србија направила са САД, трећа страна није призната као субјекат међународног права, што је важно за нас", рекао је Вучић.

Он је додао да је од изузетног значаја потписати билатерални споразум са САД.

Једна од тачака је била и признавање диплома. "Две стране се слажу да ће да раде заједно са САД органима на физибилити студији да се поделе енергеткси ресурси језера газивод", каже.
Вучић даље објашњава да тренутно не добијамо струју са Газвода, а овако ћемо учесвовати у подјели. За нас је то одлично, а у Приштини је изазвало немире, додаје.

Албанци су морали да прихвате да у наредних годину дана неће моћи да траже чланство у међународним организацијама, а наша држава неће тражити повлачење признања.

"Наши домаћини су мислили да ми треба да позовемо Израел да признају независно Косово. Ми смо рекли да не можемо то да урадимо. Одиграли смо на следећи начин - идемо у два споразума. Ако будете поштовали Србију ми ћемо за годину дана да пребацимо амбасаду код вас, показаћемо потовање Израелу, али не учествујемо у ономе што су потписали са Албанцима", каже.

Међу осталим ставкама су рекулације које се односена 5Г мрежу, безвизни режим, слободу религије, заштиту религијских објеката СПЦ, Американци гарантују да ће се судске одлуке спроводити у дјело, декриминализација хомосексуалности, осуђивање Хезболаха.

Према Вучићевим ријечима овај споразум је изузетно позитиван ако се узме у обзир и да је САД признала независност Косова.

Наглашава да нема сувише игре са Америком, када је у питању споразум.

Приштину не смијемо да гледамо само као непријатељску страну. Према његовим ријечима они нас гледају "као што Марко Ђурић гледа њих".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана