Вучић: Ово је мој посљедњи мандат, ускоро нећу бити ни на челу странке

ГС
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да му је ово посљедњи мандат као шефу државе и да ускоро неће бити ни предсједник Српске напредне странке.

- Ово је мој посљедњи мандат. Нећу да мијењам Устав. Мој посао је да будем на страни грађана и сваког човјека у земљи, и то ћу да чиним на најбољи начин, упркос тешким приликама са којима се суочавамо - казао је он.

Он је на годишњој конференцији сумирајући резултате рада у 2022. рекао да не можемо да не будемо задовољни како смо завршили ту годину. 

Како је навео Србија је успјела да  сачува финансијску стабилност, економију, да има раст између 2,3, и 2,5 одсто и да подигне плате и пензије највише у Европи.

- Успјели смо да будемо у прве три земље по стопи раста у Европи, наша стопа јавног дуга је у првих пет земаља у Европи, што је огроман успјех Србије - навео је Вучић у обраћању.

 

Он је рекао да је огроман успјех постигнут по питању смањења стопе јавног дуга, и истакао да није могуће извући и један параметар у економији, и да је могуће гледати десет различитих параметара.

- Довољно је да један не ваља, а да све остало пада у воду. Ми сада имамо најнижу стопу незапослености. Никада није била 8.9 одсто. Упркос страшној ситуацији у свијету. Стопа јавног дуга је 55 одсто. Такође, веома је важно да је курс динара чврст као стијена, од 2012 године је на 117, или 118 динара - истакао је Вучић.

Он је рекао да Србија то никада није имала, и да што се тиче страних директних инвестиција сами имамо 66 одсто.

- Од 2012 је укупна стопа БДП-а са 33,7 милијарди порасла 2022. на 63 милијарде. Неће се смирити док не буде 100 милијарди - нагласио је Вучић.

- Учешће ненаплативих кредита у земљи 2012. године је било 18,6 посто а 2022 је 3,03 пост. Пензија просјечна је порасла са 203 на 320 евра плате са 331 на 648 евра. У марту очекујемо 735 евра просечну мјесечну плату у Србији - најавио је он.

Ова година ће бити много тежа

Предсједник Србије је рекао да очекује да 2023. година буде много тежа на европском и свјетском нивоу.

- Стопа раста Америке пада, ближи се рецесији, Кини пада стропа раста, Европа се ближи рецесији. Ми смо дио ланца, погодиће и нас оно што се збива у свијету - рекао је Вучић, преноси Спутњик.

Међутим, он је истакао да ће, упркос свему, 2023. година бити година даљег развоја и напретка и да ће плате и пензије наставити да расту. 

Вучић навео девет земаља које су повукле признање Косова

Предсједник Србије  је вечерас први пут званично саопштио имена девет земаља које су повукле признање самопроглашеног Косова, те најавио да се очекује и десето одпризнавање.

"Девет је повукло: Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Антигва и Барбуда, Света Луција, Малдиви", рекао је он.

Вучић је рекао да ће борба за Косово и Метохију бити настављена иако је Србија мала, а САД, Европа и Њемачка су велике.

"Ми смо мали, али како данас ствари стоје чак 106 земаља не признаје Косово, свега 84 га признаје. Три земље нису начисто, а девет је повукло признање", рекао је он.

Више јединства са Српском без рушења територијалног интегритета БиХ

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да жели што више јединства са Српском не рушећи територијални интегритет БиХ или било кога другог.

Вучић је нагласио да је то разумљиво и из онога шта је у интервјуу за агенцију Срна изјавио министар одбране Србије Милош Вучевић да се 9. јануара на Дан Републике шаље порука да предстојеће године морају да буду у знаку српског уједињења, јер у општој кризи са којом се свијет суочава једино су слога и јединство гарант слободе.

Према његовим ријечима, Вучевић је рекао нешто што је уобичајено и што се говори сваки дан.

Вучић сматра да српско јединство, као и свако друго јединство, нико не би требало да руши, нити би некоме требало да смета.

Предсједник Србије поручио је да и народу Републике Српске жели све најбоље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана