Вучић: Ово ће бити година огромног напретка односа Србије и Грчке

ГС
Вучић: Ово ће бити година огромног напретка односа Србије и Грчке

Предсједник Александар Вучић рекао је, на заједничкој конференцији за медије са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, да вјерује да ће ово бити година огромног напретка и раста економских односа Србије и Грчке.

Пожелио је добродошлицу свим грчким компанијама које желе да раде у Србији. Грчки премијер поручује да је сигуран да ће се Србија економским реформама убрзано приближити Европској унији.

Дачић испратио Мицотакиса

Министар спољних послова Ивица Дачић испратио је на аеродрому "Никола Тесла" премијера Грчке Киријакоса Мицотакиса који је боравио у дводневној посети Србији.

"Драги пријатељу Мицотакисе, Ваша посета дала је важан импулс за унапредјење наших билатералних односа и продубљивање сарадње у бројним областима, који ће додатно учврстити пријатељство Србије и Грчке! Било нам је задовољство да Вас угостимо! Срећан пут и свако добро", написао је Дачић на свом Инстаграм налогу.

Српско-грчки пословни форум

Српско-грчки пословни форум почео је у Палати "Србија" у присуству председника Србије Александра Вучића и председника Владе Грчке Киријакоса Мицотакиса.

Отварајући форум, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је рекао да на скупу присуствује око 360 бизнисмена.

Конференција за медије Александра Вучића и Кирјакоса Мицотакиса

Мицотакис: Српска привреда најразвијенија на Западном Балкану, убрзано иде ка ЕУ

Мицотакис је пожелио срећу Србији на Eкспo 2027 за који каже да је веома важан догађај. Додао је и да је Грчка спремна да на сваки начим помогне Србији у припремама.

"Српска привреда је показала изузетне бројеве и Србија је далеко најразвијенија у региону. Грчка је најстабилнији подржавалац Србије на европском путу и пуно пута сам разговарао у Европи о проширењу. Сигуран сам да Београд треба да искористи повољне околности тим пре што ми је председник Вучић пренео недвосмислену опредељеност Србије европском путу", рекао је грчки премијер.

Уз економске реформе грчки премијер каже да је сигуран "да ће се Србија убрзано приближавати ЕУ".

Став грчке по питању КиМ остаје непромјењен, каже Мицотакис, и понавља да сматра да је дијалог једини пут.

"Ми правимо велики корак на нашем заједничком путу, и нашим сарадницима ћемо дати јасне смјернице након ових разговора", рекао је грчки премијер Кирјакос Мицотакис.

Мицотакис: Регионално повезивање најзначајније на путу ка ЕУ

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис захвалио се председнику Србије на гостопримству и рекао да се сваки пут када се налази у Београду осећа као да је код куће.

"Наш поглед је увек окренут ка будућности, ка сарадњи и благостању. Дошао сам са четири министра и делегацијом пословних људи са жељом да продубимо нашу економску сарадњу, посебно у енергетском сектору и транспорту", рекао је Мицотакис.

Указао је да желимо да боље повежемо Београд и Солун, као и завршетк коридора који ће кретати из Пиреја и завршавати се у Будимпешти..

"У том смислу морамо да искористимо и европске фондове намењене Западном Балкану. Регионално повезивање, које пре свега повезује грађане, један је од најзначајнијих путева ка ЕУ. Проширујемо сарадњу у енергетском сектору, на безбедност и диверсификацију снабдевања", рекао је Мицотакис.

Грчки премијер је рекао да је сарадња по питању енергетске стабилности важна како за Србију и Грчку тако и за цијели регион па и Европу.

"Ми подржавамо вертикални транспорт гаса од југа ка северу и обратно. Са нама је овде извршни директор компаније за природни гас који је заинтересован за сарадњу са вашим компанијама. Ако бисте ви са своје стране могли да нам уступите велика складишна центра које поседујете, то је само један од начина сарадње који можемо остварити", нагласио је Мицотакис.

Посебан акценат у енергетској сарадњи дат је у области обновљивих извора енергије где Грчка има велико искуство, преноси РТС.

"Више од 50 одсто наше енергије је из обновљивих извора, и имамо пуно знања које желимо да пренесемо Србији, као и инвестиције", рекао је грчки премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана