Вучић: Отворени за сарадњу са Загребом, нада у рјешење за СПЦ у Црној Гори

Срна
Вучић: Отворени за сарадњу са Загребом, нада у рјешење за СПЦ у Црној Гори

ИСТАНБУЛ/БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија отворена за сарадњу са Хрватском и да ће двије земље морати да имају суштински боље односе, те изразио наду да ће се наћи рјешење за Српску православну цркву /СПЦ/ у Црној Гори.

Упитан шта очекује у односима Србије и Хрватске, Вучић, који је у Истанбулу присуствовао отварању гасовода “Турски ток”, рекао је да ће Србија са одушевљењем да поздрави свако побољшање односа према Србима у Хрватској.

“Поздравићемо сваки километар асфалта или далековод који Хрватска изгради у српским срединама”, изјавио је Вучић за ТВ “Пинк”.

Он је истакао да је Србија врло отворена за сарадњу са Хрватском, која је неопходна уколико обје земље желе да опстану на овим просторима и да зауставе велики одлив људи који је, како наводи, пропорционално већи у Хрватској.

“Сарадња је кључна реч, а да ли ћемо успети...”, рекао је Вучић и додао да је мало који свјетски државник назвао Србију и српски народ “шаком јада”, али да је без озбира на то честитао Милановићу побједу на изборима.

“Желим да верујем да је то речено у неком тренутку у којем... не знам шта се догодило. У сваком случају, ми ћемо морати суштински да имамо боље односе са Хрватском и Хрватима”, рекао је Вучић.

Коментаришући данашње ступање на снагу спорног Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, те да ли постоји шанса да се постигне компромис, Вучић није желио да процјењује могућност за компромис између Српске православне цркве /СПЦ/ и државе Црне Горе, али је изразио наду да компромис, ако га и буде, неће бити на штету Српске цркве и српског народа.

Предсједник Србије је истакао да се нада да ће се све завршити мирно и да ће се наћи рјешење за СПЦ.

Вучић је напоменуо да многи иду на то да се у овом питању говори о православној цркви уопштено и Митрополији црногорско-приморској, а да се не помене Српска православна црква.

“Желим да верујем и надам се да ће у том компромису учестовати наше цркве и манастири, али под окриљем Српске цркве, као што је то увек било”, рекао је Вучић.

Он се нада да ће се све завршити и бити пронађено повољно рјешење за Српску цркву.

На питање како види то што Митрополија црногорско-приморска СПЦ “смањује притисак” по питању спорног закона, Вучић је узвратио да се он у то није мијешао, али да им свакако жели успјех.

“Они све организују, ми у томе не учествујемо. Нисам желео да им сметам на било који начин. Желим им много успеха”, рекао је Вучић.

На питање како утврдити “матични број оснивача СПЦ”, што је по црногорском закону сада потребно да би се црква регистровала, а будући да је ријеч о Светом Сави, Вучић је рекао да не жели да прикупља лаке политичке поене говорећи о томе на тај начин.

“Председник сам Србије и боље да то оставим таблоидима и људима који се на такав начин тиме баве. Сувише је озбиљна ситуација да бих тако одговарао”, рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана