Вучић: Отворене нове могућности за сарадњу са Кином

Срна
Вучић: Отворене нове могућности за сарадњу са Кином

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић дочекао је данас на Аеродрому "Никола Тесла" први лет кинеске авио-компаније "Хаинан ерлајнз" након четири године паузе, поручивши да је поносан због тога и да ће на тај начин Кина бити приближена и региону.

Вучић је рекао да ће од септембра бити успостављена два лета недељно, што ће омогућити долазак пословних људи, али и значајну размјену туриста.

"Ниједна земља у региону то нема да летите за Њујорк и за Пекинг директно два пута недељно", рекао је Вучић и навео да се планира и увођење директног лета за Чикаго.

Он је рекао да су везе Србије и Кине истински и искрено пријатељске, чему је прије свих допринио предсједник Кине Си Ђипинг.

Амбасадор Кине у Србији Чен Бо поручила је да је данас велики дан за сарадњу Кине и Србије, а отварање директне линије резултат сарадње предсједника Србије и Кине.

"Отварање директне авионске линије неће само олакшати људску размјену, већ ће отворити нове могућности за сарадњу у свим областима. Ова линија ће играти велику улогу сарадње Кине са другим земљама региона. Захваљујем се свим партнерима на подршци и помоћи", рекла је она.

"Хаинан ерлајнз" ће између главних градова Кине и Србије саобраћати за сада само суботом, због ковид ограничења која још постоје у Кини.

Авион ће након једанаесточасовног лета из Кине у Београд долазити ујутру око 8.00 часова, а за Кину се враћати у 15.00 часова истог дана.

"Хаинан ерлајнз" је почео да саобраћа од Пекинга до Београда преко Прага у септембру 2017. године, али су летови обустављени крајем 2018. године.

Вучић: Украјини и Украјинцима желим све најбоље

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је, поводом пријетње посланика украјинске Врховне раде Алексеја Гончаренка, да Украјини и Украјинцима жели све најбоље.
Гончаренко је изјавио раније да ће се Украјина заједно са Хрватима осветити предсједнику Србије Александру Вучићу због изјава о специјалној операцији Русије и да Кијев заједно са Хрватском планира да спријечи могући улазак Србије у ЕУ.

Вучић је навео да се Украјина брани и да тој земљи и Украјинцима жели све најбоље.

"А што се тиче освете Хрвата: жСамо нека они свој посаож", рекао је Вучић новинарима.

Када је ријеч о текућим консултацијама за мандатара, Вучић је рекао да ће нова влада бринути о интересима Србије и да ће радити много на бржем придруживању Србије ЕУ, али да неће бити антируска.

Према његовим ријечима, оно што нова влада мора је да носи терет самосталности и независности у доношењу одлука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана