Вучић: Ослобођење Београда симбол савезништва

Срна
 Вучић: Ослобођење Београда симбол савезништва

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић истакао је на отварању изложбе поводом 80 година од ослобођења Београда да је ослобођење Београда симбол снажног савезништва.

Вучић се окупљенима у згради Генералног секретаријата предсједника Републике на отварању изложбе "Војна дипломатија на путу ка слободи" обратио и на руском језику из, како је рекао, поштовања не само према гостима, већ и према свим црвеноармејцима који су положили живот на олтар своје отаџбине, Европе и Србије.

Напомиње да је на данашњи дан прије 80 година завршена Београдска операција, једна од најважнијих битака у Другом свјетском рату.

-На данашњи дан наша прелепа престоница је збацила окове фашистичког угњетавања. Србија је кроз велики антифашистички покрет пружала херојски отпор окупатору. Србија је од првог дана рата изабрала, не страну победника, и платила је високу цену за то. Ми нисмо дочекали окупаторске тенкове са цвећем и зато смо платили високу цену - нагласио је Вучић.

Додао је да Београдска операција не био могла бити изведена без подршке Црвене армије и пријатеља.

-Црвена армија под командом генерала Жданова и НОВЈ под командом генерала Дапчевића улицу по улицу су ослобађали Београд. Хиљаде бораца је дало живот за овај град, зарад најсветијег циља. Њихове жртве су уграђене у темељ на коме почивају наша слобода и независност. Слобода није дата, већ је извојевана - рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија побиједила и да је ослобођење Београда симбол снажног савезништва Југославије и СССР, српских и руских јединица.

-Слобода и борба за слободу не познају границе. Зато Србија никада неће заборавити братску руку која јој је пружена у тренуцима патње - рекао је Вучић.

Он је указао да данас постоје покушаји ревизије кључних догађаја из Другог свјетског рата.

-Одлучно се противимо томе! Заједно смо поднели највеће жртве, и зато никоме нећу дозволити ревизију историје. Не постоји важнија мисија од очувања тешко стечене слободе - поручио је Вучић.

Нагласио је да је Србија слободна и независна држава, привржена међународном праву.

-На изложби је представљен само мали део нашег братства које је исковано заједничким ранама и жртвама. У историји нашег главног града истакнуто место ће увек заузимати и Владимир Жданов, и Пеко Дапчевић, и сви борци који су дали живот за ослобођење града - рекао је Вучић.

Замјеник предсједника Савјета федерације Русије Константин Косачов рекао је да је данас велики дан, који се прославља и у Русији. Он је навео да је велика част цијелој руској делегацији то што је данас у Београду и што присуствује овој свечаности.

-Ослобођење Београда се слави у Русији јер је то наш празник. Били смо заједно тада, када смо завршили сјајно планирану операцију и наравно заједно смо и сада - истакао је Косачов.

Подсјетио је да је у борбама на територији Србије животе изгубило око 7.000 војника Црвене армије.

-Постоји много разлога да будемо поносни на наше претке и њихово херојство – нагласио је Косачов.

Захвалио је на изложби и указао да је то веома важно за учвршћивање вриједносних односа, посебно у млађим генерацијама.

-Радујемо се да је захваљујући доброј сарадњи руске Амбасаде и „Поште Србије“ припремљена посебна поштанска марка на којој је осликана суштина наших истински братских односа. Председниче, било би ми драго да вам се обратим на српском и пружили сте нам велику част. Хвала вам - рекао је Косачев.

На изложби "Војна дипломатија на путу ка слободи", између осталог, приказано је и описано како су изгледала ратна дејства у току и прије Београдске операције.

Посјетиоци имају прилику да погледају како је руска и југословенска штампа извјештавала у то вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана