Вучић: Одлуке Скупштине Српске резултат наметнутих одлука

Танјуг
Вучић: Одлуке Скупштине Српске резултат наметнутих одлука

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није коментарисао одлуке донијете у Скупштини Републике Српске везане за промјене кривичног закона које је наметнуо претходни Високи представник у БиХ Валентин Инцко јер су резултат октроисаних, наметнутих одлука.


"Таквих одлука не би било у Скупштини Српске да није било октроисања неких других одлука и зашто да коментаришем последицу, када коментаришем узрок", казао је Вучић одговарајући на питања новинара након састанка са руководством Српске.

Додао је да је за Србију важно и добро када су по битним питањима политички чиниоци у Српској уједињени.

За новог високог представника Кристијана Шмита, Вучић каже да га је сретао много пута и да има коректне односе са њим.

"Мислим да је интелигентан човек, али то нема везе са мојим ставом или ставом Србије о наметнутим одлукама", нагласио је Вучић.

Подрзава територијални интегритет БиХ, али и интегритет Српске

Предсједник Србије истакао је још једном да Србија подржава територијални интегритет БиХ и територијални интегритет Републике Српске у оквиру БиХ.

Вучић је то поручио свима који критикују Србију у Сарајеву, а одговарајући на питање новинара након састанка са руководством Српске, а које је било упућеночлану Председништва БиХ Милораду Додику - да ли очекује безрезревну подршку од стране Србије за све одлуке укључујући и све чешће најаве о самосталности Републике Српске.

"Никада из Београда у последњих десет, девет година нисте чули лошу реч о Бошњацима или Сарајеву. Ја разумем ту потребу да се води свакодневна кампања против Србије, некоме је потребно за изборе, некоме за популарност и за то је потребно напасти Србију и мене као њеног председника и говорити о ономе што никада нисмо рекли", казао је Вучић.

Што се Србије тиче, како је навео предсједник, Србија хоће да се сачува мир.

"Ми желимо дијалог са Бошњацима, да разговарамо о свему, али ће Србија наравно подржавати и уставно-правна и дејтонска и обавезе и права Републике Српске и у складу са тим и у складу са Законом о специјалним и паралелним везама се понашамо", казао је предсједник.

Додаје да зато говори о школским програмима, култури, језику, писму.

Истиче да како Србија не жели да угрози територијални интегритет БиХ, било би лијепо да се чује да неко не жели да укине Српску, а не да доноси програмске акте на партијским скуповима како му је једини циљ да је укине.

"Немојте да тражите од Српске да буду послушници онима који траже њено укидање, а што се Србије тиче, она неће свој став да мења, подржава територијални интегритет БиХ, али и интегритет Српске и сва права и обавезе Републике Српске које произилазе из Дејтонског споразума", нагласио је Вучић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана