Вучић: Одлука о ковид пасошима само за вакцине из Уније била би скандалозна

Срна
Вучић: Одлука о ковид пасошима само за вакцине из Уније била би скандалозна

БЕОГРАД/МАНАМА - Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да би одлука ЕУ да ковид пасоши важе само за вакцине одобрене у ЕУ била врло лоша, скандалозна и супротна европским вриједностима, те поручио да ће се вакцинисати кинеском.

"Ја ћу да се вакцинишем кинеском вакцином, посебно сад кад са чуо да таква могућност постоји. Нећу да узимам посебне тестове и нећу да идем преко везе у Брисел. Значи, нема ништа од дијалога са Приштином... Мене су само убрзали да примим кинеску, баш ћу да темпирам да је примим дан после када буду доносили ту одлуку", рекао је Вучић коментаришући могућност да ЕУ уведе ковид пасош који би важио само за вакцинисане оним које су одобрене у овом блоку.

Вучић каже да би, пошто земље западног Балкана нису добиле ниједну вакцину из ЕУ, таква одлука значила да нико из региона не би имао право да путује.

"А, да се неко одрекне путовања 1,3 милијарде туриста из Кине и Руса, Турске, Бразила и Латинске Алмерике, Емирата, Бахреина, Саудијске Арабије, који троше огроман новац. Хвала им, Србија ће бити богатија", рекао је Вучић српским новинарима током посјете Бахреину.

Он је додао да је готово увјерен да, због тога, нико у Еворпи не мисли да такву одлуку доноси.

"Али, ако је донесу, рећи ћемо - хвала, разумели смо шта мислите о нашој земљи и региону. Наша зељма ће брзином муње да иде напред", истакао је Вучић.

Он је навео да, ипак, не вјерује да ЕУ може да донесе такву одлуку, јер би то било неразумно, те запитао - како ће без тог пасоша да приме мађарског премијера Виктора Орбана, који се вакцинисао кинеском вакцином.

Вучић је додао да сматра да њега лично, нити Србију у ЕУ нико неће кажњавати због овог слободног мишења, јер је ЕУ скуп земаља које баштине демократију и слободно мишење.

Вучић је подсјетио да је ЕУ причала некада о слободи тржишта, слободи кретања, а сада га ограничавају, али још нешто горе је да желе да некако напакосте онима који су се вакцинисали без њихове дозволе.

"Не могу да кажу да је кинеска вакцина лошија ни од једне које су до сада одобрене у ЕУ, јер све студије то показују", истакао је он.

Вучић наводи да људи у Србији који су примили кинеску и неку другу вакцину не треба да брину јер ће та земља за 90 минута да оформи лабораторију и да изда тестове да могу да иду гдје год хоће у Европи.

Наводећи да ће тада Србија да буде најотворенија земља у Европи, Вучић је рекао да ће позвати 1,3 милијарде кинеских туриста, који иначе посјећују Европу, да дођу у Србију, као и 140 милиона Руса, затим и цијелу Латинску Америку, готово цијелу Африку и Залив /арапске земље/, па Турску, који се вакцинишу кинеском вакцином.

"Све њих нећете да примате? Србија хоће. Добродошли сви у Србију!", поручио је Вучић.

Приједлог за увођење такозваних "ковид-пасоша" за слободно кретање унутар ЕУ, који ће бити предложен 17. марта, важиће само за вакцинисање цјепивима које је одобрила Европска агенција за лијекове /ЕМА/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана