Вучић одговорио Ђуканвићу и Куртију: Оставите Србију на миру

Б92
Вучић одговорио Ђуканвићу и Куртију: Оставите Србију на миру

БЕОГРАД - Предсједник Србије поручио лидерима тзв. Косова и Црне Горе да оставе Србију на миру.

Вучић је, одговарајући косовском премијеру АЉбину Куртију и црногорском предсједнику Милу Ђукановићу, као што је и најавио одговорио данас, ријечима: Оставите Србију на миру и престаните да обмањујете јавност. Србија ће чувати мир и стабилност, и поносни смо на чињеницу да желимо сами да чувамо своју земљу

Вучић је поручио Ђукановићу и Куртију да имају веће бриге, попут криминала, корупције и економије, и да би требало Србију да оставе на миру.

"Последњих шест месеци убрзана је кампања жигосања Србије, која долази из појединих центара моћи, али наравно, и из дела региона који свој успех увек види у неуспеху и пропасти Србије. Не од јуче, изразитија улога у огољеној мржњи према Србији долази од Аљбина Куртија и Мила Ђукановића", подвукао је Вучић у видео изјави.

Указао је да се они у томе увијек служе неистинама, огољеним и отвореним лажима, са циљем да себе представе као жртве, а Србију као опаког агресора који их на сваке начине угрожава.

Тако су, наводи, искористили прилику да нашу легалну, легитимну, потпуну регуларну и транспарентну куповину кинеског система ФК3, који служи за противвадухопловну одбрану, дефанзивно оружје, искористе да цијелом свијету кажу да је Србија кинески и руски савезник.

"Покушавају да нас прикажу као неког ко угрожава мир у региону иако смо окружени НАТО територијама. На који начин их угрожавамо дефанзивним оружјем, ни сами не знају да кажу", констатовао је предсједник Србије.

Вучић је објаснио да тај систем служи за уништавање крстарећих ракета непријатељских авиација које би нарушиле ваздушни простор Србије и упитао како Београд тиме угрожава Приштину и Подгорицу.

"Да се нашалим, боље би нам било да купујемо 'Аутан' спрејеве, јер је много важније да се заштитимо од мува и комараца него од било каквих озбиљних ваздухопловних снага који они поседују", рекао је Вучић.

Он је истакао да је суштина у жељи да се науди Србији, да Србија увијек буде крива, слаба, онако како су је, каже, они доживљавали када су проглашавали независност Косова, или показивали да је Србија довољно успјешна када се не пита гдје је, ни шта јој је чинити у будућности, када је била економски разорена прије 15 или 20 година. "Када Курти каже да је Србија у паници, јер се плаши да ће остати сама - Србија је данас као војно неутрална земља сама у целом ширем региону", рекао је Вучић.

Како каже, у циркусу се могу видјети лавови, слонови и тигрови, али вукова самотњака никада у циркусу нема: "Ми на Балкану имамо довољно тих величанствених животиња и увек бих пре прихватио улогу вука самотњака, а не хијене, бестидних и неморалних, ма колико да их има, три, пет, шест, а понекад 19. Још горе од хијена којима морате да одате поштовање на крволочности, је бити мува зунзара, која се врти око њих и чека да им донесу плен, а такви су Курти и Ђукановић", објаснио је он.

Вучић им је поручио да имају много већих брига као што су криминал, корупција и много проблема у економији. Србија је, нагласио је, чувати мир и стабилност. "Оставите Сбрију на миру, престаните да лажете, обмањујете јавност. Србија ће наћи свој пут какви градјани желе. Поносни смо на чињеницу да желимо сами да чувамо земљу, а не НАТО у наше име. У томе се разликујемо и тога се не стидимо", закључио је он.

Подсјетимо, Курти и Ђукановић изјављивали су претходних дана да су забринути због наоружавања Србије, а те реакције услиједиле су након што је предсједник Србије најавио да је Србија заинтересована за куповину борбених авиона "Рафала", као и то да ће стићи кинески ФК-3 противваздушни одбрамбени системи у нашу земљу.

Подсјећамо, Премијер тзв. Косова Аљбин Курти изјавио је да то што се Србија наоружава није безбједно по регион и да Србија то ради јер се плаши да ће остати сама.

"Србија је, чини ми се, у паници, јер схвата да више не може да буде на три-четири места истовремено, покушава да се ојача јер може да остане сама. Наставак наоружавања Србије није безазлен за регион и Косово, али је, с друге стране, израз страха да би могли да остану сами", рекао је Курти.

Такође, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да се Србија наоружава из земаља који се појављују као отворени непријатељи Европе и НАТО-а, те се нада да ће то помоћи да се разбистри слика региона Западног Балкана на неким важним политичким адресама унутар европске и еуроаталанске заједнице.

"То је доследан потез политике коју Србија води уназад неколико година. Али верујем да ће помоћи да се додатно разбистри слика региона Западног Балкана на неким важним политичким адресама ЕУ и НАТО-а", казао је Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана