Вучић: Од 1.јануара за прворођено дете 300.000 динара

Танјуг
Вучић: Од 1.јануара за прворођено дете 300.000 динара

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић представио је данас нове демографске мјере, међу којима је прва повећање финансијске подршке породицама за прворођено дијете са 100.000 на 300.000 динара (5.000 КМ).

Вучић је, на конференцији за штампу, казао да су договорене мјере којим треба да се подстакне наталитет у Србији, јер полако нестајемо као нација, све нас је мање, а подаци говоре да је стопа родности тек нешто више од 1,5, а потребно је за просту репродукцију 2,15.

Сви свјетски стручњаци размишљају деценијама о том проблему, додао је он, указујући да су богате земље рјешавале тај проблем имиграционим токовима, али без обзира што су 50 година успјешно рјешавали то питање на тај начин, данас се поново суочавају са мукама како да обезбједе додатну радну снагу, преживе као нација и државе буду просперитетне.

„Ми смо све старији и наш економски напредак зависиће колико ћемо успети да бољим мерама обезбедимо напредак наше нације", објаснио је он.

Вучић је казао да је договорено, без обзира што је буџет у Скупштини усвојен, да од 1.јанура свако прворођено дијете умјесто 100.000 добије од државе 300.000 динара.

То је, каже, прва мјера којом треба да се подстакну мајке на рађане, а она ће бити комбинована са много других мјера.

Што се тиче другог и трећег дјетета, Вучић је подсјетио да је до сада важило правило да за друго дијете слиједи помоћ од дијве године по 10.000 мјесечно, за треће дијете по 12.000 динара мјесечно 10 година, а за четврто 10 година по 18.000 динара мјесечно.

"Радимо на мерама за друго дете посебно, то ће бити значајно увећано, јер је то нека врста преломнице", рекао је Вучић.

Указао је да многи због стамнбеног простора, али и каријере не одлучују да рађају друго дијете, па ће држава појачаним мјерама да их на то подстакне.

Мјера за прворођено дијете, сматра, посебно ће помоћи сиромашнијим грађанима, али и онима из сиромашних крајева Србије.

Навео је да, када се добије прво дијете, увијек се сачувају ставри за друго, треће и нада се четврто диете.

Подсјетио је да и градови дају за прво дијете по 100.000 или 150.000 динара, тако да ће за прворђено дијете родитељи добити око 4.000 евра.

Казао је да је донијета одлука о измјени закона о заштити породице.

„Пошто данас мајке рађају прво дете у 30 години, морамо да покушамо, јер тиме губимо целу генерацију, да мотивишемо студенте, младе жене и мушкарце да не беже од рађања деце. За студенте доносимо меру да уколико девојка затрудни и роди дете за њу не важе испитни рокови, исто тако и мушкарца, оца, који је студент. Одредићемо рокове да обичне факултете морају да заврше до 26 године живота а Медицински до 28 године. Тиме добијема да не морају да паузирају због родиења детета и пропуштају испитне рокове, већ ће моћи увек да полажу без додатних трошкова и обнове године", објаснио је Вучић.

Казао је да се разговара и о другим мјерама, а најважнија је помоћ у куповини стана.

„Ту меру везујемо за мајку, како не би дошло до злоупотребе. Држава ће помоћи у куповини станова бесповратним средствима, а право својине иде на мајку. Даваћемо између 10.000 и 20.000 евра на поклон, са циљем мотивисањем младих да изађу из родитељских кућа, јер ако седе до 40 у кући са родитељима мали су изгледи да заснују породицу", рекао је он.

Вучић је указао да само мјера повећања помоћи за прворођено дијете кошта државу 5,7 милијарди динара, односно 50 милион евра на годишнејм нивоу.

Међутум, истиче да су то мјере које ће треба да подстакну наталитет што је важно за државу и нацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана