Вучић објаснио зашто Косово неће бити проглашено окупираном територијом

ГС
Вучић објаснио зашто Косово неће бити проглашено окупираном територијом

БЕОГРАД - Предсједник Александар Вучић изјавио је данас у обраћању јавности да ће, због бруталног напада на српско становништво на КиМ, аутономна покрајина Косово и Метохија бити проглашена за подручје посебне социјалне заштите, чиме ће, како је рекао, бити загарантовано право на финансијску подршку за незапослене и многе друге.

- То је зато што је овај терор усмјерен на отежавање живота обичним људима, Србима на Косову и Метохији и представља њихово економско и социјално урушавање, и због тога ћемо нашу подршку и помоћ становништву драматично и драстично да увећамо, најавио је Вучић.

Он је изјавио да ће за групу од 5.000 људи, који су незапослени, држава издвојити подршку на мјесечном нивоу од 20.000 динара.

- Ово су огромна улагања, овдје је ријеч о десетинама милиона евра, да не кажем кад се све сабере, биће и много више од стотину милиона евра, рекао је предсједник.

Најавио је и бесплатне уџбенике за ђаке у основним школама, за 14.670 дјеце и младих људи.

"Доњет ћемо и нешто што смо назвали ужински додатак, за свако дијете предшколског узраста, то је негдје око 2.300, у основним школама око 9.800 и око 4.700 наше средњошколске дјеце", рекао је предсједник.

Додао је да ће сви имати око 5.000 динара у виду мјесечног додатка, што је, дакле, преко 500 евра на годишњем нивоу, такозвани ужински додатак.

- Договорили смо и грађевински материјал, који ћемо бесплатно да испоручујемо онима који ће да граде своје приватне стамбене објекте, јер Приштина не жели да омогући градњу насеља, рекао је он.

Најавио је и ново запошљавање 41 љекара, још 59 медицинског и другог особља.

- Идемо и на повећање накнаде за 109 геронтодомаћица, 50 личних пратилаца, што је додатних 63 милиона, плус 525 хиљада динара, рекао је Вучић.

Наговјестио је и подстицање развоја привредне дјелатности, женског предузетништва и породичног бизниса, као и развоја пољопривредне дјелатности.

КиМ неће бити проглашено окупираном територијом

- Нисмо донијели одлуку о окупацији, јер би то значило да признајемо територију КиМ као територију друге државе, а оружаним групама Албанаца признао би се статус легалне оружане силе, а ми нећемо да им дамо правни легалитет или легитимитет, јер га немају. Ово је гола албанска сила и сила њихових западних савезника, објаснио је Вучић, преноси Танјуг.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће бити успостављено посебно Тужилаштво за процесуирање злоупотреба и кршења основних људских права, узурпацију имовине, угрожавање тјелесног интегритета и достојанства грађана Републике Србије, а које ће имати посебан задатак да истражи и гони криминална и противправна дјела службеника и званичника привремених институција у Приштини.

- Усагласили смо то и са Србима, са Косова и Метохије. Посебно са представницима Српске листе као легитимним представницима српског народа на КиМ. Они су ово тражили и ми смо сматрали да је веома важно, рекао је Вучић током обраћања грађанима Србије.

Он је додао да државни органи у Србији често немају довољно времена за КиМ.

- То је наша болест од 1945. на овамо. Све друго нам је прече и важније од тога. И зато и наши државни органи од МУП-а до тужилаштва, правосуђа, никада се нису довољно бавили ситуацијом на Косову и Метохији, рекао је Вучић.

Додао је да успостављање ове мјере неће трајати "довека" већ само до успостављања и поштовања норми договорених и потписаних у Бриселу, уз поштовање Бриселског споразума.

- Ми овим попуњавамо правни вакуум, јер у овом тренутку немамо начин да гонимо све оне који учествују у прогону, протјеривању, малтретирању, шиканирању, пребијању и упуцавању Срба на КиМ, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће бити одређена и посебна судска вијећа, као и посебно тужилаштво, које би се бавило и криминалним и противправним дјелима службеника и званичника, који спроводе акције кршења људских права над српским становништвом на Косову и Метохији.

- Тиме ће бити обухваћена и лица српске националности које, у име и за рачун албанске тајне полиције, спроводе прогон српског живља на најгори могући начин и учествују у прогону нашег становништва, рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана