Вучић о Сребреници: Неће пијетет према жртвама, већ "правну формулацију"

ГС
Foto: Архива

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да није отишао 11. јула у Сребреницу, не зато што није добродошао тамо већ засто што они не желе да виде пијетет према жртвама већ само да чују од њега "правну формулацију" да би на томе заснивали своје политичке потезе у будућности.

На питање новинара на Пинку зашто није отишао и зашто је ћутао 11. јула, Вучић је рекао:

"Нисам отишао не зато што нисам добродошао и ћутао сам, јер шта год да бих рекао, био бих изложен не ја, већ Србија, најбруталнијим нападима, јер нисам изговорио магичну реч коју би да чују. Јер, не жели неко од нас да осети пијетет и поштовање према жртвама, већ жели правну формулацију да би могао да заснива на томе неке друге политичке потезе у будућности , а то је укидање Републике Српске, компензационе мере и даље мере против Србије".

Како је рекао, није ту ријеч о поштовању и емоцијама, већ што неко мисли да на такав начин може да гради своју будућност.

Вучић додаје да је то питање политике, а да ће он свој пијетет према жртвама увијек да изрази.

Предсједник је поручио да Србија има три задатка:

"Један, да подижемео своју националну свест и чувамо свој језик и културу, да покажемо поштовање према другима и њиховим интересима и да разговарамо са њима и под три да чувамо мир и стабилности у оквиру тог трећег да тиме чувамо своју државу и будућност своје државе. Морамо још снажније да радимо на томе".

 

Чини се да сви на Балкану чекају друго полувријеме

Вучић је оцијенио вечерас да је ове године, на комеморацији у Поточарима, била наглашенија снажнија и жешћа кампања, више мржње усмјерене према српском народу, него прошле и претпрошле године и како је додао више мржње из оног медијског, и политичког дискурса који се тиче наше одговорности.

Вучић је казао да је датум обиљежавања Сребренице тежак дан, дан језивог злочина почињеног над Бошњацима, и логично је да он такве посљедице и послије 27 година оставља.

„Имамо много тешких дана у години. Ту сада има много проблема и много другачијег виђења и много тога што би морали да променимо“, поручио је он.

Вучић је казао да, у условима готово свјетског рата, пошто цијели западни свијет преко Украјинаца ратује са Русима, долази до великих помјерања и да ситуација у нашем подручју није једноставна.

„Чини се да сви на Балкану чекају друго полувремене, са много страсти емоција и мржње. Ми смо ти који морамо да то избегнемо по сваку цену“, истакао је он уз опаску да то морамо да избегнемо, али не зато што смо слабији од било кога.

Подсјетио је да је прије седам година ишао у Сребреницу на комеморацију и да је тада речено да је то била провокација, као и да је погнуо главу пред жртвама злочина, али не и пред онима који су покушавали да га ударају песницама, каменицама и флашама.

„Шта год да урадите и шта год да кажете никада није довољно добро, зато што Србија по неким политичарима мора да буде унижена, срушена, и никада не може бити толико мала да би били задовољни. Њихови политичари не говоре о Републици Српској, јер мисле да су велики, па непријатеља измишљају сами. Исто као и ми - праве непријатеља од пријатеља“, објаснио је он.

Вучић је казао да због тога морамо да уложимо много више напора да их боље разумијемо и замолимо их да нас саслушају и боље разумију.

„Не заборавите да имамо значајан проценат Бошњака у Србији, да морамо да живимо с њима у миру, радимо заједно и да истовремено морамо да пружамо подршку РС и њеном опстанку унутар БиХ, чиме пружамо подршку наравно и Бошњацима“, рекао је он.

Вучић је скренуо пажњу и на злочине на Србима о којима нико не говори питајући зашто се то дешава

"Зашто очи Слободана Илића нису никоме важне, очи српског судије извађене ножем, доказано сведочанствима, а за шта не постији пресуда.Те очи Слободана Илића никога не прогоне, никога не обавезују. Српске жртве и сузе немају родитеоља, а туђе имају. Морамо да се навикнемо на то. За део тога смо делимично и ми криви“, констатовао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана