Вучић о разговору са Путином: Србија ће уз помоћ руских стручњака производити вакцине

Срна
Вучић о разговору са Путином: Србија ће уз помоћ руских стручњака производити вакцине

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са предсједником Русије Владимиром Путином и замолио га да помогне да Србија што прије добије додатне количине руске вакцине.

Он је, такође, нагласио да ће Србија, уз помоћ стручњака из Русије, изградити постројења и самостално производити вакцине.

Вучић и Путин су констатовали да су Србија и Русија и у протеклом периоду, обиљеженом тешкоћама које је донио вирус корона, потврдиле висок степен међусобног разумијевања и пријатељства.

Вучић је захвалио предсједнику Путину за подршку у борби против вируса корона, а посебно за испоруку вакцине Спутњик, јер је допринијела томе да Србија предњачи у вакцинацији становништва, саопштила је Служба за сарадњу медијима предсједника Србије.

Двојица државника су констатовали да пријатељство Србије и Русије нико не може да сруши, а да су односи двије земаље стабилни и да иду узлазном линијом.

Они су у дугом пријатељском разговору, размотрили читав спектар тема које покривају области билатералне сарадње, као и регионалне и међународне ситуације.

Вучић је захвалио на непоколебљивој личној подршци предсједника Путина територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на активној подршци руске државе по питању Косова и Метохије.

- Русија разумије наше напоре да обезбиједимо мир и стабилност у региону и спремност Србије за дијалог и компромис као једини начин за рјешавање отворених питања - рекао је Вучић.

Вучић је потврдио да Србија намејрава да даље развија стратешке односе са Русијом и констатовао да су могућности за економску сарадњу много веће од искоришћених.

Он је, стога, рекао да посебну пажњу треба усмјерити на повећање робне размјене, завршетак текућих и покретање нових заједничких енергетских и инфраструктурних пројеката и даље јачање сарадње у области технолошког развоја и иновација, као и војно-техничке сарадње.

Предсједник Путин је, с тим у вези, истакао значај рада Међувладине мјешовите комисије за сарадњу, нводи се у саопштењу.

Вучић је нагласио важност гасовода Балкански ток, који доприноси енергетској стабилности Србије.

Вучић је изразио захвалност предсједнику Путину на поруци коју је министар Лавров прочитао у Храму Светог Саве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана