Вучић о разговору са Путином: Питање свих питања у Србији је гас

Танјуг
Вучић о разговору са Путином: Питање свих питања у Србији је гас

МОСКВА- Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да са руским предсједником Владимиром Путином планира да разговара о цијени гаса и повећању обима снабдијевања.

-Овога пута имаћемо много конкретних ствари о којима ћемо разговарати. Поред политичке агенде, нешто могу да кажем, а оставићу нешто за разговор један на један. Рекао бих да је питање свих питања овде у Србији – гас - рекао је у интервјуу за Јутјуб канал "Соловјев лајв" српски предсједник, преноси ТАСС.

Састанак Вучића и Путина планиран је за 25. новембар.

Вучић је нагласио да је увјерен да ће са руским предсједником наћи рјешење за три ствари које се односе на гас, а то су цијена гаса, његова количина и то да је Србији потребно све више гаса.

-Ми трошимо све више и више. Ако смо некада трошили 1,1 милијарду кубних метара гаса, сада користимо 2,7 милијарди. Требало би да постигнемо договор о повећању испорука гаса, јер наша привреда најбрже расте у Европи- поручио је Вучић.

Вучић је истакао и да је Путин увијек показивао разумијевање за Србију у тешким околностима.

-Надам се да ће нас и овога пута разумети по питању цене и обима испорука гаса - додао је председник Србије.

Вучић је признао да брине пред састанак са Путином и да на то полаже велике наде.

-Код нас у српском постоји једна изрека: једва да сам жив, док не прође тај сусрет, толико је тај сусрет важан за нас - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, „од када је уверио Путина да Србија не планира да уђе у НАТО нити да уводи никакве санкције против Русије“, двојица предсједника никада више нису имали тешке разговоре.

Додао је да он и предсједник Руске Федерације могу да немају увек потпуно слагање у мишљењима, али да је у стратешким питањима дијалог увијек отворен.

Вучић је изјавио и да је Србија спремна да са руским „Гаспромом“ настави да реализује пројекте изградње интерконективних гасовода као наставка Турског тога кроз земље Европске уније.

Нагласио је да жели да људи у Русији знају да је Србија успешно одољела притиску.

-Ми никада нисмо били проблем, ни када је грађен Јужни ток, ни када је грађен Турски ток, ни Балкански ток (наставак Турског тока) -рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија заједно са „Гаспромом“ изградила гасовод дужине 400 километара и да њиме данас већ тече гас.

-Спремни смо да даље ширимо интерконтекторе овог гасовода (Турски ток) у региону- истакао је Вучић.

Предсједник Србије је подсјетио да је Србија једина земља у Европи која никада није уводила никакве санкције, мјере, нити одлуке против Русије.

-Ми никада нисмо дозволили да било шта утиче на наше односе са Руском Федерацијом - истакао је Вучић.

„Очекујем мирно решење мигрантске кризе“

-Очекујем да ће се наћи мирно решење за мигрантску кризу на граници Белорусије и земаља ЕУ - поручио је Александар Вучић.

Додао је да се нада да ће криза коначно бити ријешена.

-Ти људи, мигранти, су жртве постојећих сукоба у својим земљама. И надам се да ће се односи Белорусије са Пољском и Литванијом побољшати, да ће се разговарати и наћи мирна решења за све проблеме - рекао је српски предсједник, преноси ТАСС.

Вучић је истакао да је преко Србије у једном тренутку прошло око милион миграната.

-Није било лако, али смо све успели да организујемо. Немамо најновије приливе Авганистанаца, али смо имали Сиријце и Ирачане - рекао је Вучић.

Мигрантска криза драматично је ескалирала 8. новембра на граници Бјелорусије са Пољском, Литванијом и Летонијом, а неколико хиљада људи у овом тренутку пришло је пољској граници са бјелоруске територије и не напушта погранично подручје.

Земље Европске уније оптужиле су Минск за намјерну ескалацију и заприетиле новим санкцијама, а белоруски председник Александар Лукашенко поручио је да западне државе сносе кривицу за кризу, пошто њихове акције приморавају људе да бјеже од рата.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана