Вучић о изборима: Пораз Куртија и тектонске промене на Косову и Метохији

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се у недјељу на КиМ није само догодио недвосмислени пораз Аљбина Куртија и његовог режима већ и тектонске промјене на КиМ.

"Ово што се јуче догодило је много више од тога, српски народ је јуче показао да тражи потпуно другачији приступ, пре свега, међународне заједнице,  мислим на западне силе - тражи веће поштовање и стварни дијалог, а не наметање решења", истакао је Вучић у обраћању грађанима.

Он је навео да неће изнијети само анализу, како је рекао, некаквих изборних резултата, већ анализу тектонских промена које су се јуче догодиле на КиМ", навео је Вучић.

Казао је да су јучерашњи избори на КиМ показали неколико добрих и неколико тешких ствари за Србе у будућности...

"Под један је изборни деблакл Куртија и Квинте, оних који су Куртија храбрили, под два ово је историјски резултат јер се никада ништа слично није догодило на европском тлу од Другог светског рата, а под три ово је показало дисциплину и одговорност Срба каква није виђена у савременој историји нашег народа", навео је он.

Подсјетио је да је на изборе у четири општине на сјеверу КиМ изашао значајно мањи број Албанаца него 2021. године и запитао – "да ли смо ми то малтретирали Албанце или се то нешто друго догодило".

Он је на конференцији за новинаре рекао да је у бирачки списак од 2023. године уписано 1.345 лица више него прије двије године, тачније укупно 45.095 лица.

Како је рекао, на изборе је изашло 13 Срба, при чему је двоје њих рекло да су грешком изашли.

"Тих 13 је 0,029 процената гласова. Ниједан Србин није изашао у Зубином Потоку, изашли су само Албанци из насеља у овој општини: У Косовској Митровици двоје, Лепосавићу седам и у Звечану четворо", рекао је Вучић.

Како је навео, избори су одржани тако што је гласање било распоређено у 13 контејнера и да је на њима учествовало девет албанских и један српски кандидат, која је дошла и отишла са биралишта у пратњи "Куртијеве полиције".

"На бирачком месту у селу Липљан у Звечану, члан бирачког одбора, Албанац појавио се са тетоважом УЧК. То место је посетио и швајцарски амбасадор Томас Кели, ваљда да се покаже како демократски и у миру, захваљујући ангажману приштинских власти то протиче", рекао је Вучић.

Додао је да на више бирачких мјеста - чак шест од 13, нико није гласао - два у Зубином Потоку, три у Звечану и једном у Лепосавићу.

"Куртијев кандидат у Косовској Митровици освојио је 519, а 2021. године имао је 1.56 гласова, значи више него дупло мање. Сви контролори били су чланови две породице", рекао је он.

Истиче и да ОЕБС и ЕУ нису пратили изборе јер, како је рекао, знају да Срби бојкотују.

"Нису имали времена да обиђу бирачка места из Канцеларије ЕУ и земаља Квинте, ваљда да не би видели неправилности", рекао је Вучић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана