Вучић: Нисмо стигли до врха ескалације, Курти неће стати

Г.С.
Вучић: Нисмо стигли до врха ескалације, Курти неће стати

БЕОГРАД - Нисмо стигли до врха ескалације када је у питању Косово и Метохија, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

- Курти неће стати. Он неће Заједницу српских општина, ни овакву, ни онакву, неће никакву. Не жели да прихвати ниједан од принципа који је договорен 2015. године. Он жели да нас увуче у рат зато што жели да буде ратни лидер. Ријеч је о екстремисти, анархисти, који то жели у својој биографији. Он зна да није довољно што то жели он, већ жели да нас увуче у сукоб са НАТО - казао је Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Вучић тврди да су у Приштини задовољни што је Кфору стигло појачање из Турске.

- Турци су озбиљно наоружали косовске снаге, које не смију да постоје по међународном праву, али баш брига и Турке и Запад за међународно право. Турци су им дали противтенковске ракете, Барјактаре, вучене хаубице. То све данас има КБС. Барјактаре нису до сада подизали, није им дао НАТО. Они имају термовизијску оптику, са великим дометом, и ми морамо бити веома опрезни, и да имамо адекватна средства уколико наш народ буде угрожен - рекао је Вучић.

Србија је одбила да купи турске "бајрактаре" јер су их продали Приштини, каже Вучић. За пет месеци стиже нам до 1.000 дронова камиказа које смо наручили на Блиском истоку, да одвратимо потенцијалног агресора, каже предсједник Србије.

- Многи питају зашто војска не улази на КиМ, шта уствари ти људи желе. Хоћете ви да идете доле. Али то није да прошетате до Аутокоманде, и да држите лажне патриотске говоре. А тада то нећете. Хоћете да то ради професионална војска. А када би први војници стигли у ковчезима, онда би викали то није наш рат. Ми морамо да пазимо, и да бринемо о томе шта ће рећи и Запад и Исток. Нико у земљи се није запитао како то да су западњаци промијенили став. Не вјерујем им ни ја искрено. Али шта уствари хоћете - рекао је Вучић.

Вучић: Никада нећемо подржати пуч ни у једној земљи, као ни у Русији

Предсjедник Александар Вучић изјавио је данас поводом завршетка побуне Вагнера у Русији да Република Србија као озбиљна држава никада ни у једној земљи неће подржати пуч, као ни у Русији.

"Јер то значи преврат војним средствима оружаним путем и коришћењем војске. То је нешто што се подразумева, нисмо подржали то ни у Турској, ни у Русији, и не бисмо подржали ни у Америци, нити у било којој другој земљи. То су ствари које не можете да дозволите", рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Истакао је да се власт мења на изборима вољом грађана јасно исказаном, а не другачије.

"Ово није догађај који неће оставити последице и по стање на бојишту у Украјини и на унутрашње политичко стање, напротив, уверен сам за разлику од већине других који кажу - тресла се гора, родио се миш, да ће ово имати дубинске и тешке последице", рекао је Вучић.

Предсjедник Владимир Путин јуче говорио о Првом свjетском рату, а Вучић каже да Русија није дефакто изгубила на источном фонрту у Првом свjетском рату, али да су дjеловале стране службе изнутра које су разбиле јединство и да је била све слабија руска економија која није могла да покрије ратну машинеру.

И немири у земљи довели су да се преокрену ствари на источном фронту и избије чувена Октобарска револуција, која Русији доноси деценије пропадања и несреће и уништавање свега што је православно, али и деценије уништавања економије и враћања више феудалним принципима, навео је Вучић.

Истиче да је постојала велика опасност да се то и јуче догоди и да са сигурношћу зна да су у томе учестовали споља, иако не може да каже ко, али да не треба имати било какве сумње у то да су учествовали споља.

Вучић је напоменуо да су дубинска истраживања у Русији показала да тамо има 30 одсто оних који желе револуционарне промjене из разних разлога, затим свега 12 одсто је апсолутно заодовољно специјалним ратом или ратом, док 49 одсто рационалних људи кажу да су реалтивно задовољни, који разумију да Русија не може сама да побједи колективни запад који помаже украјинску борбу.

"Који разумеју да то није лако и да Русија са својим релативно малим економским капацитетима, тек нешто већим од Италије и то захваљујући енергетским изворима, то ипак издржава и успева да се бори и да издржи и офанзиве при томе", навео је Вучић.

Додао је да се види да је неко пронашао најбољу могућу нишу за напад на предсједника Путина, али врло лукаво, не говорећи никада да напада Путина.

Као и овдје што један тајкун не умије да направи ту нишу у којој би одредио неке друге мете - "истовремено гађајући Вучића у трбух". "То знач да код нас те стране службе, иако су увек умешане у безброј ствари, нису донеле коначну одлуку, јер би неке људе који ништа не знају, нечему научили. Али у Русији су то знали прецизно, па рекли имамо корумпиране људе на тим и тим местима, што је све добрим делом тачно. А да ли је то разлог да нападнете своју земљу и забијете јој нож у леђа у натежем тренутку - није, али сте то урадили, јер сте били помогнути од многих који су имали велика очекивања и зато што сте веровали да то можете да урадите и веровали до краја да се Путин лично неће умешати", навео је Вучић.

Истакао је да је Путин својом личном изјавом и оштрим и снажним ставом то лично зауставио.

Вучић је додао да није тачно да се све завршило без крви, јер се завршило уз много крви и срушених хеликоптера руске војске, пошто им у посљедњих седам дана Украјинци толико хелкоптера - седам колико су Руси јуче срушили, а које су веома вриједне.

Све је завршено захваљујући оштрој и снажној рекацији Путина, нагласио је Вучић.

Ово ће имати велике посљедице, али сада није лака позиција руског Министарства одбране и сада ће Путин имати посебно тежак задатак - да подигне мотивацију за своју војску и врати повјерење код великог броја Вагнероваих припадника, напоменуо је Вучић.

Додао је да је највећа грешка била што је руска држава дала огромну моћ Вагнеру - 3.000 тенкова , 10 авиона, 150 хеликоптера и сву силу овога свијета.

На питање како би се у случају Путина и његове позиције манифестовало на Србију, Републику Српску, Вучић је рекао да би могао да говори о томе, ал ида ће покушати да то избјегне.

Важно је да имате цјелину слике, а не навијачки приступ, а међународни односи нису као када се навија за Звезду и Партизан, ми имамо једну Србију, поручио је Вучић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана