Вучић: Нисмо срећни због одлуке Израела

Срна
Foto: Архива

ПАРИЗ- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом успостављања дипломатских односа Израела и самопроглашеног Косова, да је Изрел изабрао да су им САД најважније, те указао да то неће сјајно утицати на односе Београда и Тел Авива.

Вучић је оцијенио очекиваним тај потез Израела и самопроглашеног Косова, шест мјесеци послије потписивања Вашингтонског споразума, те најавио да ће званични Београд односе са јеврејском државом градити у складу са новонасталим околностима.

Он је за ТВ "Пинк" подсјетио да Србија није правила заједнички споразум са Американцима и Албанцима, него свој споразум са САД.

"Нисмо хтели да подстичемо да Израел повуче такав потез, већ да то не уради", рекао је Вучић.

Он каже да треба сачекати да се види да ли ће Приштина поштовати свој дио из Вашингтонског споразума и хоће ли пустити у рад пругу Приштина-Мердаре, а не да тражи да иде преко Косовске Митровице и сјевера.

"Пошто се Приштина сматрала пораженом у Вашингтону, сада прибегавају трику да хоће пругу преко севера која би се повезала са Краљевом и Рашком, а да би нам, узели железницу на северу, која је важна за конекцију са /централном/ Србијом", рекао је Вучић.

И премијерка Србије Ана Брнабић рекла је вечерас да званични Београд није срећан због успостављања дипломатских односа Израела и самопроглашеног Косова, али да то што се десило није било неочекивано.

Брнабић је додала да Србија није жељела да се то нађе у Вашингтонском споразуму, те подсјетила да предсједник Србије Александар Вучић то није потписао.

- САД су најближи савезник Израела. Ми нисмо потписали тај документ и очигледно да је притисак САД био много јачи - рекла је Брнабићева за ТВ "Прва".

Брнабићева је напоменула да остаје да се види како ће се понашати неке друге државе, поготово муслиманске према самопроглашеном Косову.

Она је рекла да ће се Србија трудити да и даље развија односе са Израелом, али у овом новом свјетлу.

Према њеним ријечима, не постоји услов од Европе да се питање Косова и Метохије ријеши током ове године.

- Мислим да рјешење питања није временски орочено, али свакако да Европа очекује неки споразум о нормализације пре приступања Србије ЕУ. Европа не жели да увози проблеме - навела је Брнабићева.

Она је додала да ЕУ не може прејудицирати рјешење јер је статусно неутрална и јер пет чланица ЕУ не признаје самопроглашено Косово.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана