Вучић: Нисам био ни у Петрињи,ни у Книну, ни Вуковару током сукоба

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Александар Вучић изјавио је данас да никада није био на територији АВНОЈ-евске Хрватске од избијања сукоба, све до 94. или 95. године када је био у изборној кампањи у Крајини, а тада је са њим било и 500 новинара.

Одговарајући на питање новинара да ли је 1991. године био у Петрињи, у Хрватској, како то тврде тамошњи медији, предсједник Александар Вучић је рекао да у том хрватском граду никада није био, као ни у Книну и Вуковару током ратних дешавања.

 

Хрватски Вечерњи лист је објавио јуче свједочење да је српски предсједник виђен у Петрињи 1991. године, што Вучић негира.

 

Предсједник је на жељезничкој станици Нови Београд, послије примопредаје брзог воза хронолошки изниио године када је боравио у Хрватској као дјечак са родитељима и касније.

 

Оцјењујући да у тим лажним тврдњама и оптужбама на његов рачун има, како је рекао, један неозбиљан детаљ којем би могао само да се смије, али и један озбиљан.

 

Прецизно је навео године својих одлазака у Хрватску на љетовање с родитељима, затим током школовања на ексурзији, код друга Игора Поповића у Пировац, а ишао је, казао је, више пута на утакмице, када је био и привођен, што не крије и чега се не стиди.

 

"У Петрињи никада нисам био и све је то безвезе и неважно, научио сам на њихове измишљотине. Нисам био ни Вуковару ни у Книну све до 94. или 95. када сам као функционер СНС ишао у кампању по српској крајини или по Хрватској, како год то видите, али ниједном нисам био од 91. до тог тренутка", навео је Вучић.

 

Указао је, међутим, да се у Хрватској неким људима суди на основу таквих изјава свједока.

 

"Можете ли да замислите као ће ти људи тамо да заврше на основу таквих бруталих и гнусних лажи", упитао је Вучић и испричао причу о дјечаку Воји из Ветерника, кога је дјед одвео на море у Умаг, гдје га је ујео неки рак.

 

"Он је тог рака убио, сахранио га и написао да ту лежи рак којег је убио Воја из Ветерника. Мислим да треба да позову Воју из Ветерника да одговара за геноцид", рекао је Вучић и додао да је сасвим озбиљан.

 

И Хрватска као земља Европске уније нам говори о праву и владавини права.

 

У то вријеме је, каже, студирао и факлултет му је служио за учење, политика га није интересовала.

 

"Они мисле да сам био од почетка у радикалима, иако сам им се прикључио у другој половини 93. али сам тада релативно вредно учио, а Весић је тада био истакнути активиста и буквално нас је малтретирао на факлутету да идемо на неке демонстрације".

 

Нада се, истакао је, да ће ово неки Срби, којима се тамо суди, искористити да докажу о каквим лажима је ријеч.

 

О више детаља на ову тему, додао је, причаће сутра на телевизији б92.

 

Они желе да ме представе као зликовца, рекао је Вучић, а разлог томе су, истакао је, ови возови и напредна Србија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана