Вучић: Нико неће ништа да ради док се не будемо уверили да ће нам деца бити здрава

Танјуг
Вучић: Нико неће ништа да ради док се не будемо уверили да ће нам деца бити здрава

МАЛИ ЗВОРНИК- Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Малом Зворнику током разговора са грађанима о пројекту "Јадар", да нико неће да уради било шта по том питању док се не будемо увjерили да ће нам деца бити здрава и да ће нам природа бити здрава.

"Па тек онда да размишљамо о ономе што је зарада. Јер зарада никада није била и не може да буде важнија од здравља. И никоме не сме да буде важнија", рекао је Вучић одговарајући на питања грађана у Малом Зворнику.

Он је тако одговорио на питање научног савjетника Сање Сакан, запослене у Центру изузетних вредности за хемију и инжењерство животне средине, који припада Институту за хемију, технологију и металургију, а која је питала о здравственим апсектима који прате пројекат "Јадар".

На њену констатацију да нигде у свету не постоји рудник гдjе се експлоатација литијума одиграва у насељеном мjесту, Вучић је одговорио да ипак постоје, наводећи као примjер Финску, где постоји отворени коп.

Сакан је навела да је највећи проблем што је литијум у јадарском крају силикат и јако везан за руду и да су потребне јаке киселине да би се одвојио, на шта је Вучић рекао да сумпорна киселина јесте опасна материја, али да је држава договарала да направи специјалну пругу само за довожење таквих материја која би ишла ван града.

Подсjетио је да се сумпорна киселина користи свуда у привреди. Он је понудио Сакан да узме учешћа у неком од тимова који ће се бавити пројектом.

"Спремни смо да вас ставимо на чело неког од експертских тимова који ће да се бави тиме и нећемо да радимо ништа док ви не кажете...више верујем вама, него неким људима из Рио Тинта", рекао је Вучић.

Додао је да хоће да покаже људима на овај начин да је држави стало до ове земље, а не до празног богатства и да се слаже да више људи треба да живи у том крају, а не мање.

На констатацију Сакан да је доста воде потребно за експлоатацију литијума, Вучић је одговорио да је у питању 0,007 одсто укупног приноса воде на реци Дрини, што је према његовим речима, занемарљива количина.

Он је рекао Сакан да ће је контактирати људи из његовог кабинета да буде део тима и додао ако она каже да пројекат не може да се оствари, да ће и он рећи да не може.

На питање Владине Војновић из Брасине, мајке четворо деце, да ли је Рио Тинто штетан толико колико причају, Вучић је одговорио да он има троје дjеце и да су му све троје дjеце у Србији, одакле не мисле нигдjе да иду и упитао да ли стварно људи мисле да би он пред крај свог мандата затровао народ.

Мјештанка Петковић, која је навела да је била на протестима против ископавања литијума, питала је Вучића колика је добит а колика штета од ископавања литијума, на шта је Вучић и њу позвао да се укључи у тим који ће да разговара са Рио Тинтом.

Констатовао је да му је драго да су и они који су учествовали у протестним активностима дошли вечерас да постављају питања.

На констатацију Петковић да се деца у Србији лече СМС порукама, он је рекао да је све од себе дао да држава што више учествује у процесу лечења ретких болести, навевши као пример како држава помаже у лијечењу дјеце лептира.

"Поносан сам на то што смо урадили за децу са ретким болестима, иновативним лековима и свим другим, са тим колико деце шаљемо у иностранство, никада држава Србије толики новац није издвајала. Ми сваке године што директно, што индиректно, издвојимо преко 4 милијарде и 500 милиона (динара) за лечење наших људи.

Пробајте да такво лечење пронађете у Америци, Немачкој или било где, а да буде готово потпуно бесплатно за све и свакога", рекао је Вучић. На њену паралелу са рударењем у Бору и Мајданпеку, он је одговорио да њему та два града лепо изгледају и да су људи тамо задовољни, као и да је просечна просечна плата у мају тамо била 1.025 евра.

Заједно са Вучићем је вечерас и директорка Геолошког завода Србије, дипломирани инжињер геологије Весна Таков.

Окупљеним грађанима је поручио да је дошао да чује и слуша и да је видео да има велики број људи који су забринути за Мали Зворник.

"Видео сам да влада велика забринутост због пројекта, односно због минерала јадарита и могућности ископавања јадарита", рекао је Вучић.

Поновио да се ради пројекат за продужење брзе саобраћајнице од Лознице до Малог Зворника која би била завршена 2027. године. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана