Вучић: Никад нећу потписати ниједан документ штетан по Србију

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да неће признати независност Косова, ни порсредно ни непосредно, ни директно ни индиректно, нити ће потписати било каква документа штетна по Србију, или било шта што би могло да допринесе рушењу интегритета државе или да је заувек ограничи на нешто што није Република Србија, већ много мања територија.

Вучић је тако одговорио на питања посланика „Уједињних“ Владете Јанковића у току скупштинске расправе о КиМ.

Јанковић га је питао да ли је могуће да се Скупштина на неки начин укључи у рјешавње проблема КиМ, да ли је тачно да је у посљедњем разговору са Аљбином Куртијем усвојио његов услов да се разговара на бази реципроцитета, те да му објасни шта значе појмови свеобухватна нормализација, међусобно обавезујући споразум или „модел двије Њемачке“, јер све то, по његовом увјерењу, значи признање Косова, макар се оно не помињало експлицитно.

Предсједник је одговорио да нема ништа против да се укључи и парламент, јер би њему самом било лакше, али да се боји да ће то допринијети да не будемо ефикасни у рјешавању проблема и да неће бити шансе да се да дође до договора око било чега, већ да ће се ићи ка сукобу са Албанцима.

Када је ријеч о томе да је пристао на Куртијев реципроцитет, Вучић је истакао да је то потпуна дезинформација, те да му је, управо супротно, рекао да то што говори, може неком другом да прича, јер су то глупости.

„И то сам поновио 10 пута, као и Шаипу Камберију јуче. То у лице кажем њима и вама пред јавности“, рекао је Вучић.

На питање око признања, констатовао је да је Јанковић поменуо три различите ствари, од којих је термин „свеобухватна нормализација“, синтагма уписана у преговарачки оквир, у Поглавље 35, када смо отварали преговоре са ЕУ.

Тада је, додаје, узет један уопштен термин, којим они сматрају директну или индиректну форму признања, док ми, каже, говоримо да то није то, па се сви праве да не разумију шта ко мисли.

Модел двије Немачке, додаје, не подразумијева формално признање наше владе, али којим друга страна мисли да ћемо им дозволити улазак у УН.

„Не пада ми на памет да потписујем било шта не без скупштине, него без народа. Било шта од тога, мора на референдум, да се пита народ. А, пошто од посла нема ништа... Што се мене тиче, ни посредна или непосредна, ни директна или индиректа независност Косова. И не тражим ''смоквин лист'' за покривање неке страшне истине или да бих спасао себе“, рекао је Вучић.

Поручио је да му не пада на памет да потписује било каква штетна документа нити било шта што би могло да допринесе рушењу интегритета земље, или да је заувек ограничи на нешто што није Република Србије, већ много мања територија.

Јанковић је рекао да он извјештај о КиМ неће подржати зато што сматра да је нечитак, врло често неразумљив и закаснио.

Он је навео и да је јединства било у периоду када је пред скупштину долазио тим стручњака, који је водио преговоре, који је представљао шта је учињено и шта се намјерава, тражио сагласност и добијао је од парламента, укључујући и СРС, и касније СНС.

То је, додао је, била „импресивна демонстрација националног јединства“, и донијело је резултат, наводећи да је то период када је биљежен раст од 6,5 одсто, било слободе штампе, фер избора, када је животни стандард растао, те да је оборен Ахтисаријев план пред СБ УН, а међународна заједница доведена у положај да исфорсира проглашење независности Косова, што је, каже, читав слободни и разумни свет осудио.

Вучић је на то одговорио да се у вријеме када се тај тим стручњака борио, Србија није изборила ни са чим, већ је то, каже, време наших највећих губитака, иако ни ''90-е нису биле добре за земљу.

Додао је да је од 2000. кренуо распад државе, па државне заједнице, да би 2006. Црна Гора донела одлуку да постане независна, док се 2004. десио погром Срба на КиМ, а 2008. Косово једнострано прогласило независност.

„Када говорите о нашем патриотизму и разумевању обавеза, поносан сам на то. Лично ме је звао Никитовић, Томислав Николић је разговарао са Војиславом Коштуницом, и за све што су нас позвали, учинили смо. Позвали чланство и народ, и није нам било тешко, мислећи да је све што учинимо за земљу, боље, него да идемо против власти, икао нисмо имали баш лепо мисшљење о њој. То је била наша дужност, нисмо на то гледали као на услугу“, рекао је Вучић.

Додао је да је већ разговарао и са СПЦ, са Националним кнвентом, предсједником САНУ, да сви они имају различите ставове, а на коментар о слободи штампе, одговорио:

„Немојте о томе, молим вас. Није постојала ниједна новина, ни ТВ, ни српски Н1, Нова С, ниједна ТВ на којој је могао било ко било шта да каже, а 2009. уследила је најгора реформа правосуђа. А, још горе од тога је питање животног стандарда и економије, посебно 2008. године, када је 400.000 људи остало без посла, а фабике унистштене. Само да се не враћамо у тај животни стандард“, рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана