Вучић: Нешто се чудно дешава, сви се наоружавају у региону; Нова влада до краја августа

Г.С.
Вучић: Нешто се чудно дешава, сви се наоружавају у региону; Нова влада до краја августа

Предсједик Србије Александар Вучић гостујући на РТС-у рекао је да није језив притисак на болнице у Србији по питању коронавируса који прије неколико дана и да Београд може да издржи.

Он је рекао да је више људи данас отпуштено из болница него што је примљено, те да значи да здравствени систем може да поднесе притисак због ковида 19.

“Нормално је да су људи забринути и брину за своје породице, своју будућност и будућност своје деце, то је природна реакција, али хајде да погледамо чињенице, а не да реагујемо емотивно”, казао је Вучић.

Он је додао да је данас Србија постала пета или четврта земља у Европи по броју тестираних, те да смо престигли Њемачку по том питању сразмерно броју становника.

“Претекли смо Немачку, више тестирамо од ње на 100.000 становника. Испред нас су само Аустрија, Швајцарска, Луксембург и још једна земља”, рекао је Вучић за РТС.

“Ми смо донели другачију одлуку уместо других, да идентификујемо болест, а не да се боримо за наклоност становништва. Када тестирате много, наравно да ћете открити више болесних, а имаћете и више мртвих, јер када их не тестирате на корону од чега су умрли”, рекао је он.

Како је навео огромним тестирањем желимо да заштитимо људе.

“Идемо на максимално тестирање, на ивицу нашег здравственог система. То нас кошта до 100 евра по ПЦР тесту”, казао је он.

Најавио да ће покушати да иде на више тестирања од 12.000 дневно.

Најавио је и да у наредних седам дана почиње градња две ковид болнице, у Београду и Крушевцу, укупно 1.500 лежајева за најтеже случајеве.

Бићемо спремни за јесен и зиму”, подвукао је Вучић.

“Очекујем да број на респираторима може да иде до 250, и да онда кренемо да значајно смањујемо број људи на респираторима”, рекао је он.

Рекао је да Србија има  958 респиратора у магацину, 162 стиже у наредних 48 сати, а добиће се и додатну донацију од Њемачке.

Покушаћемо да будемо међу 20 првих земаља које ће добити вакцину”, најавио је Вучић и додао да држава то може да плати.

Он је казао да жели да прекине бесмислене нападе и приче о томе шта ради Кризни штаб, те да је то “иживљавање над најбољима”.

“Познајете ли некога бољег од Кона, Пелемиша, Јанковића, Стевановића, КисићТепавчевић”, упитао је Вучић.

“Тај Горан Стевановић није изашао из болнице од 6. марта. Не излази из скафандера, бори се за животе људи. Знате ли какав је притисак на њега”, навео је Вучић.

Како је рекао, политичари су уништили “аплауз за лекаре”.

“Установили смо да је Вучић најгори на свету, али, хајде, оставите ове људе на миру”, рекао је Вучић.

Указао је да су Предраг Кон и други изложени великом притиску на конференцијама за штампу, гдје се неки не интересују за стварне податке, већ само за нападе на њих, са циљем рушења репутације.

“Нећете моћи да срушите репутацију најбољи, неће моћи да буду најгори најбољи. Резултат на семафору је важан”, подвукао је он.

Људи прво да провјере ко колико тестира људи

Коментаришући позив аустријског канцелара Себастијана Курца грађанима те земље да не путују на Западни Балкан, Вучић је рекао да он лично говори грађанима Србије да не путују ни у једну другу земљу, а посебно не у земље које не тестирају много.

“Немојте да путујете у земље које не тестирају, прво то проверите”, рекао је Вуцицћ и навео да државе које мало тестирају вјероватно имају много више заражених него, примјера ради, Србија, која много тестира.

Додао је да смо успјели да смиримо ситуацију у Новом Пазару, Сјеници и Тутину.

“Мислим да ће полако, можда за још један дан, кренути смањивање. То су јасне закономерности, нема ту случајности или да је неко баба Ванга - имате догађаје који до нечега могу да доведу или немате такве догађаје. Кад их нема ситуација ће бити боља”, навео је он.

Стварање прстена политичке кризе

Вучић је додао да је прича о томе да нису испоручена возила Новом Пазару бесмислена.

“То је стварања прстена политичке кризе у којем треба да изгледа да ништа не ваља”, рекао је он.

Вучић је најавио да се у Новом Пазару гради нова Општа болница, те да је власт посљедњих година више урадила за тај крај него све претходне власти заједно.

“Дивно је све што су урадили лекари тамо и све ћу да их одликујем”, рекао је он и додао да жели да им каже “хвала”.

“Нешто се чудно дешава у региону”

Он је казао да би Срби највише вољели када би неко други у наше име могао да се бори за Качаник, јер смо “ми спремни да се боримо за кафиће, да се боримо за Качаник хоће један одсто становништва”.

“Ми се тамо не супротстављамо тамо Албанцима, потпуно је исто да ли разговарамо са њима или ЕУ. Исто нам желе, желе независно Косово”, рекао је он и додао да ће нам скраћивати “маневарски простор”.

“Ако не одемо на разговоре бићемо проказани. У једном тренутку ћемо бити притиснути, али за то не брините, ја сам политички ветеран и знаћу да заштитим наше интересе, земљу и народ...”, рекао је он.

Вучић је рекао да не мисли да ће добијати тенкове “леопард” Албанци на Косову и Метохији, али да не искључује могућност да добију оружје за уништење противоклопних возила.

“Ми смо набавили белгијске пушке, радимо нашу модуларну пушку. Зато желим да кажем нашим људима у наменској индустрији да се уозбиље, добиће нову помоћ државе. Нешто се чудно дешава, сви се наоружавају у региону”, рекао је он.

Вучић је рекао да је све “лаж до лажи” о новом саставу владе и најавио да ће састав Скупштине Србије бити формиран 4. августа, а нова влада крајем августа.

Како је казао да је по информацијама Ане Брнабић, три четвртине министара на одмору или као да је на одмору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана