Вучић: Нема разлога за подизање борбене готовости

Танјуг
Вучић: Нема разлога за подизање борбене готовости

КУЗМИН- Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом подизања борбене готовости хрватске војске, да нема разлога за подизање борбене готовости Војске Србије, те да не жели да то ради представе ради.

„То је њихово право. Нека раде свој посао. Ми немамо разлог да подижемо борбену готовост. Не радимо то представе ради”, поручио је он.

На питање да прокоментарише изјаву премијера Хрватске Андреја Пленковића да прати ситуацију у сусједству, казао је да је лијепо што прати.

„Требало је да га позовем на отварање радова на аутопуту. Сигуран сам да је радостан због тога. Имамо много тога још, посебно сам сигуран да ће да прати нашу пругу од 200 километара на сат, они немају ни пругу ни воз за те брзине“, нагласио је он.

На питање о хајци коју воде хрватски медији против њега у Србије, указао је да је довољно да се погледа како телевизије и новине у Хрватској унисоно воде ту кампању са жељом да се нашкоди Србији.

„То није фер и коректно, али разумем. Зашто би они били на страни успешне Србије. Како да објасне да Србија има бољи Клинички центар, да гради много више аутопутева? Имали су три пута више километара аутопутева пре 12 година, а данас се приближавамо по броју километара аутопутева Хрватској, која је иначе једна од најбоље аутопутевима умрежених земаља“, објаснио је он.

Вучић је уз опаску, зашто би били радосни, навео да је, када је постао премијер БДП Хрватске био на 43 милијарди евра, а Србије на 35 милијарди евра, а данас је 53 милијарде евра.

„Ко им је крив за то? Ја сам им крив. У свим овим проблемима то је нека ствар која ме помало обрадује. Када видите осмех на мом лицу онда је то задовољство због њиховог незадовољства“, поручио је он.

Оргомни притисци на Србију, вјерујем да ћемо успјети да одолимо

- Огромни су притисци на Србију, и биће много тешко издржати их, поручио је данас председник Александар Вучић, али и изразио уверење да ће наша земља успети да одоли свим тим притисцима, да сачува земљу, неукаљаног образа.

Одговарајући новинарима на питање да прокоментарише "јавна питања хрватског РТЛ-а докле ће Вучићу да се дозволи да седи на двије столице, и у Бриселу и у Моксви", предсједник је поновио да Србија има само једну, своју столицу, али и истакао да је изложена великим притисцима.

"Ми имамо своју столицу, а пристици су огромни на нашу земљу и биће много тешко издржати их, питање је и како и шта...", рекао је Вучић.

Пренио је да је и ноћас до касно разговарао са представницима више земаља, што ће учинити и током данашњег дана.

Подржавамо територијални интегритет, не подржавамо санкције

 - За све што се односе на кршење територијалног интегритета, Србија се придружује, а у питањима која се тичу увођења санкција - Србија се не придружује, изјавио је Вучић

Он је тако одговорио на питање како ће се Србија поставити на гласању на специјалној сједници Генералне скупштине УН (ГС УН), коју је у нједељу сазвао Савет безбедности УН, о нападу Русије на Украјину.

"Што се тиче разних гласања, јуче смо имали девет гласања, у осам се нисмо придружили, у једном јесмо. Данас имамо једно, где ћемо да се придружимо и тако сваки дан...", рекао је Вучић.

Како је истакао, за све што се тиче рушења и кршења тетироријалног инетргитета Србија ће да се придружује, а када су у питању санкције, Србија се неће придруживати.

И, тако ће, каже, бити бар док можемо да издржимо и, како је рекао, "још ово мало док је он де факто председник Републике, а после тога када се изабере неко други, онда је то другачија прича".

Премрежавањем земље аутопутевима спајамо државе и народе

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да би изградња дијела аутопута ка Сарајеву од Сремске Раче до Кузмина, у дужини око 19 километара, могла да буде готова прије краја 2023. године и поручио да Србија премрежавањем земље аутопутевима спаја државе и народе у региону.

"Желим турским извођачима на овој деоници да пре краја 2023. заврше око 19 км аутопута да би људи могли да га користе и да прилибжимо и Републику Српску и БиХ Србији - да успоставимо мостове пријатељства и заједнички градимо и изградимо веће поверење између нас", рекао је Вучић у обраћању на почетку радова на изградњи трасе деонице аутопута Сремска Рачца - Кузмин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана