Вучић: У региону играју игру против Србије

Тањуг
Вучић: У региону играју игру против Србије

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Приштина и дијелови Подгорице, Загреба и Сарајева покушавају да увуку Србију у сукобе.

Вучић је, након сједнице Савјета за националну безбједност и разговора са представницима Срба са Косова и Метохије, рекао да неки у региону "играју игру против Србије"

"Желе да нас обележе као неког ко је против западне цивилизације, поставили су замку, како би нам биле уведене санкције и да физички будемо онемогућени да помогнемо народу. Ту врсту клопке морамо да избегнемо. Покушавају да нас увуку у сукобе, и делови Подгорице, део Загреба, Сарајева, цела Приштина", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је истакао да одбијање Албанаца да на територији Косова и Метохије буду одржани предстојећи општи избори у Србији, представља не само њихово ућуткивање, већ и питање безбједности и политичког опстанка Срба на Космету.

Вучић каже да су на данашњим састанцима са представницима Срба са Косова и Метохије и амбасадорима земаља Квинте размотрени аспекти и посљедице ове одлуке Приштине.

Предсједник Србије наводи да су представници Срба са Космета готово једногласно тражили да иступе из свих приштинских институција, али и да 435 полицајаца на сјеверу напусти регионалну полицију.

"Поставио сам им једно питање - ок, урадимо то данас, шта је дан после? Није проблем, пребацићемо на себе финансијски терет али дан после је плашим се да бисмо могли да уђемо у зачарани круг ратних сукоба без краја и зато сам замолио за додатно стрпљење и да наставимо разговоре око 8, 9. априла", навео је Вучић.

Предсједник Србије објаснио је да је Београд пристао на низ захтјева Приштине када је ријеч о одржавању избора, између осталог да се Приштина пита за сарадњу и омогући ОЕБС-у надзор избора, али да неће да призна независност Косова.

Он је додао да је о одлуци Приштине обавијестио амбасадоре земаља Квинте од којих, како каже, очекује оштру осуду.

"Амбасадор Русије је потпуно разумео ставове Србије, отправник послове Кине је саслушао и пренео Пекингу све што сам имао да му саопштим", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће за изборе 3. априла бити припремљена посебна бирачка мјеста у сусједним општинама у централној Србији, на којима ће моћи да гласају грађани са Космета и да ће у наредним данима бити још састанака са представницима Срба са Космета, али и са члановима Владе како би се нашло рјешење.

Потпредједник Српске листа Далибор Јевтић поручио је да ће Срби са Косова и Метохије у петак отпочети са мирним протестима након одлуке Приштине.

Нећемо признати независност Косова без обзира на цијену

Вучић је изјавио је вечерас да Србија не може и неће да прихвати независност Косова, на чему инститира Приштина, без обзира на цијену, јер ни гласови нити власт, нису важнији од државе.

Говорећи о одлуци Приштине да не дозволи да Срби са КиМ гласају на изборима 3. априла, Вучић је појаснио да је суштина у томе ко тражи од косовских власти да се организују избори под покровитељством ОЕБС-а, гдје би ОЕС чувао бирачка мјеста, водио рачуна да не буде крађе и доставио џакове са гласовима.

"Пристали смо да убацимо да се пита Косово за сарадњу, да омогући ОЕБС-у да ради, и на крају чак рекли и да се стави официр за везу Владе Србије... Ништа није било довољно, тражили су да стоји формулација да Влада Србије моли или тражи од Владе Косова", рекао је Вучић.

Он је указао да је Београд могао чак и на то да пристане, јер то не би значило признање Косова, што свакако не желимо.

"Прихватили смо безброј компромиса, безброј бесмислених ствари на којима су инсистирали само да би људима омогућили да гласају за кога желе. Приштина инсистира само да Србија призна независност Косова, Србија то није могла да прихвати и неће да прихвати, без обзира на цену, јер никакви гласови и ничија власт није толико важна, колико нам је важна држава. Зато на то нисмо пристали", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана