Вучић: Не чекамо ЕУ, уздамо се у себе за набавку вакцина

Танјуг
Вучић: Не чекамо ЕУ, уздамо се у себе за набавку вакцина

КРЊЕШЕВЦИ - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да се Србија узда у себе у вези набавке вакцина против корона вируса и да само снажна и суверена земља може имати пријатеље у свијету.

Вучић је, на питање да прокоментарише најаве из ЕУ да остаје могућност да одбију извоз вакцина, и питање да ли то може да направи проблем за нашу земљу и свијет, рекао да увијек чекамо и имамо велику жељу да добијемо подршку из ЕУ.

„Јавили су нам из Ковакс програма да ћемо добити нешто мање АстраЗенека вакцина. Уместо 90.000, колико је требало, дбићемо 56.700 вакцина. Све су мањи бројеви, а нама је потребно пола милиона, миллион или два”, казао је он.

Додао је и да ако стигне АстраЗенека вакцина није једноставно вакцинисати, јер људи хоће све да приме осим ње, из њему , како каже, непознатог разлога, јер се ради о доброј вакцини, али, констатује, “кампање су чудо “.

Када је ријеч о дозволи ЕУ за извоз вакцина каже:”Ми се уздамо у се. Да ли ће да забране или не нама то дође на исто. И до сад када нису забранили добили смо нулу. Сада када забране не можемо добити мање од нуле. Рачунамо на себе, своју марљвост, стрпљење, трпељивост грађана Србије. Успећемо да обавимо свој посао и обезбедимо вакцине”

Вучић је казао да је Србија на европском путу, али и да је неопходно имати много пријатеља у свијету, да будете земља која је поштована, независна и суверена да би је други цијенили и помогли.

Каже и да не жели да се жали народу и каже да нема вакцина, као и што неће да се хвали уговорима које смо потписали.

“Биће мука око набавке вакцина, али снаћићемо се”, нагласио је он.

Вучић је рекао да нико у свијету не прича о цијени вакцина и додао да их је Србија повољно набавила, иако би платила и више да је тражено.

Констатовао је да су прилично скупе Модернине вакцине, али ће и оне бити потребне на јесен и зиму.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик указао је да је ЕУ, када се појавила криза показала неспособност реаговања.

“Онда се љутила на све нас када смо рекли да се није снашла. Логично питање је шта је данас. Данас смо чули да не можемо да добијемо вакцине из ЕУ јер њима треба. Одједном смо добили поруку сналазите се”, казао је Додик.

Пренио је да из разговора са представницима ЕУ чује да треба да се сачека и да ће све поправити.

“Шта да чекамо ? Када не буду требале вакцине ЕУ па ће нама понудити ?”, упитао је он.

Додик је критиковао ЕУ да су монополисали, да су уништили све у региону што је могло да се бави вакцинама, наметујући систем који је овисан.

Указао је да се вакцина “Спутњик “ није смијела помињати прије мјесец дана када се причало о наводно негативном руском утицају”

Тачно је да морате да будете стабилна, политички снажна, независна земља да би могли да имате пријатеље. А на шта личи БиХ?”, запитао је он.

Додик је оцијенио да Србија није показала само лидерство у региону, већ је одлучујући фактор, значајнији у Европи, а и на глобалном нивоу.

Истакао је и да је да је оно што је могао да види у складишима и Крњешевцима нешто што улива сигурност сваком човјеку.

“Да сам знао за ово тражио бих вечерас 50 респиратора”, казао је у шали Додик захваљујући Србији на помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана