Вучић: НАТО агресија била је страшан злочин с циљем да се одузме дио територије

Срна
Вучић: НАТО агресија била је страшан злочин с циљем да се одузме дио територије

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се на данашњи дан прије 22 године догодила агресија на СР Југославију, тежак и страшан злочин, напад на суверену земљу без одлуке УН, за који нико никада није одговарао.

“Никога Србија, односно СР Југославија тада није напала, а напали су нас са једним циљем - да нас поразе, убијају и на крају да нам одузму део терирорије”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је то била јасна намјера, одлука и пријеки суд према једној сувереној земљи, злочин за који нико никада није одговарао, што није могуће објаснити ни након 22 године.

“Једно дијете дневно и мало више од тога, то је најтежа, најмучнија и најболнија бројка из НАТО агресије 1999. године”, рекао је Вучић на обиљежавању у Београду Дана сјећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

Он је истакао да је СР Југославија тада изгубила много, али да су образ и српско срце још ту. “Остало нам је тело једне измрцваљене земље. Земље која ни 10 година после агресије није имала снаге да се усправи нити ради било шта друго, већ да се покорно извињава за своју убијену децу”, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да Срби морају да се сјећају свих жртава, као и да знају да бране слободу.

Он је рекао да је Србији данас потребан компромис и испуњавање свих обавеза које је преузела.

“И данас, када прете формирањем велике Албаније, наше је да будемо мирни и да бринемо о нашем народу на Косову и Метохији, али и да свим великим и моћним, јасно поручимо да нисмо слаби као што смо били, умећемо да сачувамо наше а да не дирамо туђе. Србија неће бити шака зоби за сваку белосветску врану која би да је позоба”, рекао је Вучић.

Он је на крају обраћања поручио да је на тлу Европе постојала, а данас снажнија него икада постоји, непоколебљива и никада покорена Србија.

“Нека је вечна слава свим настрадалим у НАТО агресији и сви заједно ускликнимо, живела слободна и поносна Србија”, рекао је Вучић у обраћању којим је завршен комеморативни програму поводом обиљежавања Дана сјећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

Обиљежавању су присуствовали Његова светост патријарх српски Порфирије, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Србије Ана Брнабић, чланови Владе Србије и предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

На данашњи дан, прије 22 године у 19.45 часова огласила се прва сирена за ваздушну опасност у Србији која је сигнализирала почетак НАТО агресије на СР Југославију.

Земље НАТО-а напад су извршиле без дозволе Савјета безбједности УН, а током 78 дана агресије кориштена су убојита средства забрањена међународним конвенцијама, укључујући касетне бомбе и гранате напуњене осиромашеним уранијумом.

Уништени су бројни привредни и инфраструктурни објекти.

Укупна ратна штета процијењена је на више од 100 милијарди долара, не рачунајући непроцјењиву штету нанесену природној средини и дугорочне посљедице по здравље људи.

У великим цивилним разарањима, незабиљеженим у савременој свјетској историји, убијено је неколико хиљада људи, а више од 6.000 задобило озбиљне повреде, које су у великом броју изазвале трајни инвалидитет. /крај/мир

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана