Вучић: Наоружавање Њемачке за 100 милијарди евра промијениће Европу

Taнјуг
Вучић: Наоружавање Њемачке за 100 милијарди евра промијениће Европу

КРАГУЈЕВАЦ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће „најављено улагање Њемачке од 100 милијарди евра у наоружање промијенити све на европском нивоу“.

Вучић је то рекао данас у Крагујевцу одговарајући на новинарско питање какве ће посљедице имати такво изненадно наоружавање Њемачке.

Вучић је напоменуо да је то јуче најавио немачки канцелар Олаф Шолц, али да чека да види да ли је то на годишњем или петогодишњем нивоу или додатно мимо регуларних буџетских издвајања.

-Свакако нико не може са Немцима ако толики новац буду издвојили. Немци имају најразвијенију одбрамбену индустрију у Европи и са 100 милијарди Немачка ће бити убедљиво најснажнија армија у Европи и биће потпуна промена свега онога што смо имали до сада - указао је Вучић.

Он је приметио и да н“а Србију викну када уложи милијарду и нешто у наоружање“, а да „100 милијарди прави огромну разлику“.

-Честитам им на томе, ако имају толико новца, а имају. То у потуности мења све на европском нивоу - закључио је Вучић.

Протекли дани ноћна мора, најтежи до сада

Александар Вучић рекао је да су, усљед украјинске кризе и великог притиска којем је изложен, протекли дани за њега били ноћна мора, најтежи у његовом досадашњем професионалном раду.

На питање да ли очекује притиске на Србију које призивају, али и артикулишу неки бивших западни званичници,попут Карла Билта, који је коментаришућу закључке државног врха Србије о Украјини поручио да Србија себе дисквалификује из процеса приступања ЕУ, рекао је да је највећи терет прихватио на себе и да му је драго што други људи не осјећају све те притиске и примједбе.

Истакао је да је у току „нека кампања, за коју није имао ни минут да је прати, а камоли учествује у њој“.

-Ја то нисам у ових 10 година никада доживео. Чак ни у Бриселу 2013.године када је било веома, веома тешко, није било тако тешко као сада - нагласио је он.

Вучић је казао да што се тиче потребе неких људи да се иживљавају над Србијом то много више говори о њима.

-Пошто нису у стању да то ураде неком ко је већи и снажнији од нас. То је као када имате мушкарца на послу који није у стању да се избори са сопственом амбицијом и проблемима и неким од шефова каже у лице, па се кући иживљава над децом. Тако је и овде пошто нису у стању да се иживљавају над онима који су једнако јаки, гледају над ким могу. Честитам Билту, успео је у животу, нека наставе и он и други - поручио је он.

Вучић је истакао да је ситуација ужасно тешка, да не памти овакав период.

-Дан ми је као година дуг. Претходна три, четири дана трајали су ми као пола живота. Остарио сам у претходна три дана као претходних десет година. Ми имамо позицију наше државе, и колико год И како год могли чуваћемо је. Немамо ми другу Шумадију од ове коју имамо, или Војводину, Тимок, Мораву ни другу Дрину - закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана