Вучић: Након скупа дошло је до ситуације гдје насиље превлада

ГС
Вучић: Након скупа дошло је до ситуације гдје насиље превлада

БЕОГРАД - Александар Вучић, предсједник Србије, рекао је да је синоћни протест против најаве ископавања литијума и доласка компаније Рио Тинта у Србију прошао у демократској атмосфери, али да је након скупа дошло до насиља.

Александар Вучић, предсједник Србије, рекао је да је синоћни протест против доласка Рио Тинта у Србију прошао у демократској атмосфери, али да је након скупа дошло до насиља.

„Сам скуп је протекао у демократској атмосфери, што је веома важно за нас. Било је све онако као је то треба да функционише у демократским системима. Међутим, када се скуп завршио догодиле су се ствари које смо очекивали и за које смо знали да ће да се догоде, јер када сваког дана пријетите, онда у једном тренутку се дође до ситуације гдје насиље превлада и то извршење тешких кривичних дјела, заузимање међународне пруге, новоизграђене жељезничке станице Прокоп, заустављање мото пута и парада на мосту Газела нису били никакви доприноси демократији већ управо изругивање руглу демократије као облика политичког режима и провођења насиља и воље мањине и терора мањине над већином“, изјавио је Вучић на конференцији за новинаре.

Каже да би његова оцјена скупа била изразито негативна. Честитао је полицији, БИА и свим безбједносним снагама на професионализму, трпељивости, стрпљењу, поштовању свих права оних који нису поштовали права других људи.

„Чак и интервенција која је била планирана изведена је без употребе и минималне физичке силе. заиста честитам полицајцима на томе. Срећан сам што смо, без обзора на насиље које је проведено против обичних грађана, против наше земље у цјелини, што смо на тако уздржан, миран и мудра и паметан начин реаговали“, рекао је Вучић.

Он је упитао ко су „људи који желе да наша привреда страда“. Цитирао је поједине медије из региона, укључујући и оне из ФБиХ, који су у својим садржајима имали бомбастичне наслове о протестима, а неки су помињали и грађански рат у Србији.

„Ја разумијем њихово одушевљење, разумијем њихову жељу да Србији буде лошије, немам никакав проблем са тим. Само нисам разумио зашто су ови људи, који живе у овој земљи, жељели да униште привреду Србије, зашто је њима то била намјера. Ваљда када уништимо привреду, онда смо побиједили и онда ћемо да уништимо све. Сто пута смо им говорили да се то неће догодити, зашто то радите“, рекао је Вучић додавши да су позивали на разговоре представнике невладиних организација и представнике политичких партија а да нико није хтио да разговара.

Рјешење је увијек у разговору, поручио је предсједник Србије те је истакао да му је жао што нису жељели да разговарају. Додао је да ће отићи у свако мјесто како би разговарао са људима.

"Нећу да правим велике митинге, да покажем колико више људи могу да скупим... Не, ићи ћу да разговарам са обичним људима о страху њиховом који постоји", казао је он.

Појаснио је да је ноћас направио анализу, те да је имао додатне састанке ноћас око пола један са људима из полиције гдје им је изнио своју анализу и колико се јучерашњи скуп разликовао од неких других скупова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана