Вучић након састанка са Ескобаром и Лајчаком: Приштина омета даљи ток разговора

Срна
Вучић након састанка са Ескобаром и Лајчаком: Приштина омета даљи ток разговора

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на састанку у Београду са замјеником помоћника америчког државног секретара Габријелом

Ескобаром и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком да Србија испуњава своје обавезе из потписаних споразума, али да даљи ток разговора умногоме омета Приштина, нереалним очекивањима и провокацијама.
Вучић је вечерас прво у одвојеним сусретима разговарао са Ескобаром и Лајчаком о наредним корацима у дијалогу Београда и Приштине.

На трилатералном састанку, након тога, тројица званичника дотакла су се кључних тема од значаја за одрживу будућност и стабилност региона, као и економског напретка Србије и западног Балкана, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Вучић је истакао да Србија, као озбиљан и поуздан партнер у свим важећим и потписаним споразумима, поступа одговорно и испуњава своје обавезе.

Предсједник Србије је указао да се истовремено наилази на континуиране покушаје власти у Приштини да једностраним провокацијама и нереалним очекивањима од посредника у дијалогу избјегну испуњавање својих обавеза, што умногоме омета даљи ток разговора.

Вучић је захвалио Ескобару и Лајчаку за лично залагање за наставак дијалога Београда и Приштине, нагласивши да Србија поштује њихове напоре с циљем стабилизације региона.

Предсједник Србије навео је да оба званичника својим прагматичним приступом и посвећеношћу дају велики допринос како би се обезбиједила атмосфера неутралности у самом процесу дијалога.

Вучић је изразио увјерење да се тек уз одговорно улагање додатних напора обје стране у дијалогу може доћи до компромисног рјешења и заједничког језика у интересу и Срба и Албанаца, али и европске будућности Србије и цијелог региона.

Ескобар и Лајчак нагласили су да подржавају наставак конструктивног дијалога Београда и Приштине, као и интеграцију западног Балкана у ЕУ, истакавши да је од кључног значаја да обје стране испуне све обавезе из дијалога.

Лајчак је посебно нагласио да ЕУ и САД тијесно сарађују и дијеле исту визију, када је ријеч о процесу дијалога, као и будућности цијелог региона у ЕУ, нагласивши да су њихови напори усмјерени на постизања свеобухватног споразума и примјени свих потписаних споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана