Вучић најављује нове мјере за заштиту Срба на Косову и Метохији

ГС
Вучић најављује нове мјере за заштиту Срба на Косову и Метохији

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић саопштава мјере које ће наша држава предузети поводом догађаја на Косову и Метохији који су усмјерени против опстанка српског народа на сјеверу КиМ.

- Наши потези су подијељени у пет области, тражимо да се вратимо на све оно што је постигнуто у процесу дијалога. Тражимо расписивање и одржавање слободних и демократских локалних избора на Сјеверу Косова и Метохије, уз учешће Мисије ОЕБС и контролу ЕУ, као и колективни повратак Срба у Регионални директорат Косовске полиције Сјевер, поручује Вучић. 

- Сви наши ученици у основним и средњим школама на КиМ имаће бесплатне уџбенике, а имаће и око 5000 динара мјесечног додатка, рекао је Вучић.

Предсједник Србије је нагласио да је Београд увијек отворен за дијалог са Приштином и да је спреман да оде у Брисел како би наставио дијалог са Куртијем, али да Србија неће дозволити погром и прогон свог становништва, те да је очекивано да се са далекосежним и важним приједлозима изађе пред Скупштину Србије већ током октобра.

- Србија се налази данас у не лакој правно политичкој ситуацији по питању КиМ, економски веома добро, можда и одлично. Оно што остаје наша најболнија тачка јесте Косово и Метохија. Прије него што укажем на конкретне мјере, желим да неколико реченица укажем на контекст у којем доносимо мјере које ћемо изнијети.

- Косово је најскупља ријеч за сваког Србина истовремено, најлакше потезана и неријетко неподношљиво њена злоупотреба нас је доводила до лошег. Нико никад неће бити задовољан. Шта год да смо предложили, сви би били против. Они који позивају на оружје први дан да их позовемо да намјесте кревет у касарни, рекли би да је то тешко. Они који позивају на независност Косова, рекли би нам ви сте издајници. И то чујете на сваком мјесту. Иако сам предсједник који је обавио највише разговора, сви остали нису видјели десети дио. Не постоји чудотворац који Србима може да донесе добро рјешење за КиМ. Познајем свако српско село, готово да знам сваку српску кућу на Косову и Метохији, знам све проблеме. Ја знам да нема доброг рјешења. Сви ће само да чекају крај нашег обраћања да би се са својим лагодним рјешењима устремили на домаћу јавност, да би указали како смо неспособни, а они су ето способни. Овдје је ријеч и о онима који долазе са Запада.

Вучић је подсјетио и на смањење броја српских становника на Косову и Метохији још од 1981. године. Додаје да су Албанци чекали свој моменат.

- Косово је губило становништво већ од 81. године. Албанци су видјели свјетло на крају тунела када су кренули штрајкови. Чекали су свој тренутак, ми нисмо разумјели све што се збива у свијету и за то смо платили високу цијену. Трагичну цијену смо платили. Косово је демократско питање и мислили су да ће га лако ријешити.

Предсједник Србије је подсјетио и на историјска дешавања, од 1981. године, НАТО агресије, Мартовског погрома, једностраног проглашења независности тзв. Косова.

- 85 земаља признало је независност Косова, и та прича је за њих завршена. До 2013. године имали смо потпуни економски колапс, рушење неколико држава у којима смо били. То је праћено уз општу небригу. Имамо 112 земаља које признају независност. Само најснажнији и који имају сличну ситуацију као ми остају на нашој страни. Тада долазе разговори и преговори око Бриселског споразума. Потписи на Бриселском споразуму не вриједе ништа.

У наредном периоду можемо да очекујемо лошије вијести јер код њих слиједе избори.

Први српски потез је повратак на "Статус quo ante" 

- Видимо да све ово нема никаквог смисла. Ми сматрамо да је, за било какав озбиљан напредак у дијалогу, потребно да се испуне све ове тачке, рекао је Вучић. 

- Расписивање и одржавање слободних и демократских локалних избора на сјеверу Косова и Метохије, уз учешће Мисије ОЕБС и ЕУ;

- Примјену члана 9 Првог Бриселског споразума кроз колективни повратак Срба у Регионални директорат КП Сјевер;
Повратак српских судија и тужилаца на правосудне функције;

- Повијечење специјалних снага тзв. косовске полиције из нелегално саграђених база и контролних пунктова на сјеверу Косова и Метохије, као и њихово повлачење из свих институција, које су од 1999. године до нелегалног затварања 2024. године пружале виталне јавне и административне услуге грађанима;

- Хитно, неодложно и коначно формирање Заједнице српских општина, без даљих политичких смјеница и игара, јер нам је јасно да је 12 година то била само игра која је кориштена за куповину времена, с циљем да се ЗСО никада не формира и да се уз то укину сва права Срба. Ово конкретно значи усвајање коначног Нацрта статута ЗСО на начин предвиђен 

- Пословником о раду Управљачког тима, од стране демократски изабраних представника српске заједнице на Сјеверу Косова и Метохије;

- Неодложна примјена гаранција Европске уније и САД од 28. децембра 2022. године и моментално ослобађање свих политичких затвореника који су ухапшени од тзв. косовске полиције због свог демократског, грађанског или политичког активизма - а посебно оних који су ухапшени због учешћа на мирним протестима/барикадама;
Неодложно омогућавање несметаног платног промета и поштанских услуга.

Ови захтјеви биће пренесени у предстојећим међународним активностима које ће укључити разговоре и посебне догађаје у оквиру система УН и ОЕБС, као и подизање свијести о кршењу људских права Срба у оквиру Комитета за људска права УН.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана