Вучић најавио "већу афричку и азијску турнеју"

Танјуг
Вучић најавио "већу афричку и азијску турнеју"

КАИРО - Предсjедник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће гледати да од јесени крене на једну већу афричку и азијску турнеју и истакао да о значају овог дијела свијета говори и то што су кинески предсједник Си Ђинпинг, руски Владимир Путин и јапански премијер недавно посјетили сједиште Арапске лиге које се налази у Египту.

Он је на питање о важности посјете Египту, рекао да Србија ради заједно са Мађарима, да за сада са том земљом имамо три заједничка представништва у свијету, прије свега због смањења трошкова, као и да се договорио са мађарским премијером Виктором Орбаном да двије земље покрију 80 до 90 одсто Африке дипломатским представништвима што заједничким што индивидуалним, као и да оснују заједничко спољно-трговинско представништво.

"Ми одавде увозимо калцијум, фосфат, највећи део нашег извоза односи се на дуван за пушење, како се то каже и цигарете Филип Морис су  углавном највећи извозник у Египат. То ће све на нивоу ове године бити нешто више, око 120, можда 130 милиона евра, али то није довољно и ми верујемо да можемо да идемо и на 500 милиона, само је важно да видимо, да прво ми повећамо своје могућности и капацитете за извоз", рекао је Вучић новинарима.

Он је рекао и да постоји прилика за извоз меса, да би оно могло у неограниченим количинама да се извози, али да је проблем у Србији што људи неће да се баве сточарством.

"Људи покушавају да са мање труда зараде више него да морају да раде 365 дана", примијетио је Вучић и додао да све мањи број људи то хоће да ради, тако да ће морати да се дају много веће субвенције за сточарство.

Он је додао да имамо велике прилике и да је послије Кине уговор о слободној трговини са Египтом велики аманет људима који знају и који желе да развијају посао.

"Са нама је 40 компанија дошло овде и оне ће имати данас и сутра састанке и верујем да ћемо успети да направимо за будућност нешто више него што је то био случај до сада", рекао је Вучић.

Када се ради о војсци, он је најавио да ће до краја године специјалне јединице Египта доћи у Србију, гдје ће заједно са српском војском одржавати вежбе, тренирати, дружити се са нашим момцима и дјевојкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана